Meny Lukk

Navn og deres opprinnelse.

Dette innlegget publiserte jeg 3. desember 2007. I dag ble det delt en artikkel om «rare» og «morsomme» fornavn på Facebook fra klikk.no/tv2.no  og der ble også navnet Rosine/Rosina nevnt. Flere andre navn også – og hvor de har sitt opphav. En del personer mener fremdeles at de «har sett i virkeligheten» navn som Rullegardina Parafina, noe jeg ikke tror noe på. Men – Rosina, det har jeg i slekta. Rosina skal komme fra Rose/Rosa, ikke fra Rosin…. men jeg re-publiserer dette innlegget allikevel jeg.

På klikk.no er det noen lister over navn som kan være interessant å ta en titt på

3. desember Svein og Sveinung navnedag. Jeg kjenner faktisk en felespiller som heter Svein… men ellers ikke mange.

Dette har jeg ikke endret fra mitt tidligere innlegg fra 2007:

På DISchat i dag kom det opp en bønn om hjelp til å bli kvitt 50 pakker rosiner. Det er ikke bare bare tenker jeg – men det kom vel noen ideer, og de vet nå hva de skal gjøre, de som sitter med denne «skatten… » Jeg synes rosinboller og julekake med brunost er kjempedigg, så jeg hadde nok blitt kvitt kanskje noen esker… men 50!

Da kom jeg på et navn jeg har i min slektsdatabase, nemlig min 5xtippoldemor. Hun het nemlig Rosina! Jeg har ikke anelse om hun så litt rosinaktig ut når hun ble født, men… navnet skjemmer jo ingen. Rosina ble født i Ullensaker i juni 1720, og hun giftet seg i oktober 1752 med min 5x tippoldefar Ole Nilsen Sagen fra Sørum. nedenfor ser du utsnitt fra kirkeboken for trolovelse/vielse i 1752. (klikk på bildet så ser du det større, her er navnet skrevet Rusina, jeg har sett både det og Rosina)

Man kommer borti mange rare navn når man driver med denne sporten.

Ole Nilsen Sagen og Rosina Christiansdatter levde i Sørum – og fikk minst en sønn, nemlig Ole Olsen. Ole Olsen og hans kone Edel fikk minst tre døtre, og en av disse ble kalt opp etter sin farmor, nemlig Rosina. Lurer på om de kalte henne for Lille Rosin(a)?

I dag er det 5 kvinner som har dette navnet som første fornavn, og færre enn 3 som har det som eneste fornavn (i følge Statistisk Sentralbyrå

Jaja – det var en tanke rundt dette med navn i denne regnfulle jule-forberedelsestid…

1 kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Cookies er små tekstfiler som blir lagret i nettleseren din av nettsidene du besøker. De inneholder vanligvis en nettside og en identifikator. Cookies bidrar til å forbedre opplevelsen din når du surfer på nettsiden vår, for eksempel gjennom å huske hvilke varer du legger i handlekurven.