Meny Lukk

Stille på lesesalen…

«Lille Lesesal» – «Stille Lesesal»
Den nye maskin-lesesalen på Riksarkivet – «Lille Lesesal» – innerst bak den grønne døren, har nå blitt den «Stille Lesesal».

Jeg var oppom på tirsdag, hyggelig gjensyni kantina med flere kjente fra min korte tid som indexerer på AKK (eller KoKo) Avdeling for Konservering/Konvertering. Men – det var nesten ikke folk ved mikrofilm/kort apparatene. Det var en kar der foruten meg. De fleste bruker nå kirkebøkene på nettet….

Den store lesesalen var som vanlig halvfull av forskere, slektsforskere og andre som trenger å få vite om ting som kun finnes i «The dusty Halls of Wisdom»

Jeg måtte på lesesalen fordi det mangler litt fra Trønderfylkenes kirkebøker på «Skanna». Forsåvidt greit, da kunne jeg kikke i bygdebøker for de stedene jeg har jobbet med der nord og. Riksarkivets bygde- og slektsbok samling er helt unik. De har også mye annet i hyllene som kan interessere en med dilla på historie, lokalhistorie og slekt.

Ikke bare kirkebøker
Man skal huske på at det ikke bare er kirkebøker som finnes i denne «Lille Lesesal» – her finnes også mikrofilmet både skiftemateriale, folketellinger, adressebøker og ikke minst emigrantprotokollene. Disse er veldig ukomplette på Digitalarkivet. Jeg vet at arbeidsmengden for dette er enorm, og jeg tror derfor at emigrantprotokollene på Digitalarkivet vil fortsette å være ukomplett i overskuelig framtid. En viktig kilde til å finne dødsfall og skifter i nyere tid, er Dødsfallsprotokollene. Oslo, sammen med protokollene for Østfold og Akershus finnes på mikrokort på «Lille Lesesal». En annen viktig kilde som finnes i skuffene her er 1885-tellingen. Man er avhengig av gateregisteret som står i hylla for å finne hvor man skal lete, men resten går som smurt.

Så – selvom altså kirkebøkene nå ligger på nett (nesten alle) så må man regne med å ta turen til «The dusty Halls of Wisdom» nå og da- man bør faktisk unne seg gleden av å jobbe med originaler, møte andre som er like slektsgale som en selv….. og ikke minst – ta en matbit og en kaffekopp i kantina med de hyggelige prisene!

Ser deg på lesesalen kanskje?

1 kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Cookies er små tekstfiler som blir lagret i nettleseren din av nettsidene du besøker. De inneholder vanligvis en nettside og en identifikator. Cookies bidrar til å forbedre opplevelsen din når du surfer på nettsiden vår, for eksempel gjennom å huske hvilke varer du legger i handlekurven.