Meny Lukk

Norwayheritage.com – et fantastisk prosjekt!

er et fantastisk nettsted, hvor den tidlige emigrasjonen til Amerika blir mer og mer, bedre og bedre dokumentert.

Stadig flere skipslister fra før 1875 blir transkribert og lagt ut, her er et forum for spørsmål og svar, og det er et vell av artikler og bilder. En fantastisk database over båter, skipslinjer og agenter finnes også, noe som gjør det mulig å kunne finne ut hvordan emigranten reiste. Når man har funnet det skipet man leter etter, kan man finne datoer for når den dro fra f.eks. Oslo, når den ankom Hull, eller kanskje gikk båten over dammen, helt til Amerikas land?

En interessant detalj finner jeg nede til høyre på siden, nemlig:

«On this day»
February 11 :
1893 – The S/S Pomeranian of the Allan Line ran into a severe storm, the bridge was carried away along with the chartroom and fore deck saloon, the second and third mate, 4 other sailors, and 4 passengers were swept to sea, the captain deadly injured.

Forlis på hav og sjø
Mange av våre emigranter kom faktisk aldri fram til sitt bestemmelsessted. En rekke interessante artikler om katastrofer på hav, elv og sjøer kan leses på nettstedet. Den siste som er lagt ut, er om et forlis som skjedde på Lake Erie i 1852, her døde minst 62 norske emigranter, de fleste fra Slidre og Aurdal i Valdres. Helt nede i artikkelen er en liste over de man mener omkom, i alt 67 nordmenn.

Atlantic’s passasjerliste gikk tapt når skipet sank. Navnene på de norske passasjerene ble senere gitt av Stephen Olsen fra Manitowoc i Wisconsin (opprinnelig fra Valdres). Han hjalp de norske immigrantene som tolk og guide. Hans liste over de omkomne ble trykket i tidskriftet «Skandinaven» 27. oktober, og i «Cristianiaposten» 22. november 1852.

Tidlige emigranter
Dersom man har emigranter som reiste fra Norge før 1867 – det var da politiet startet sin registrering av emigrantene – så er altså dette stedet. Sammen med kirkebøkenes utflytte-lister kan dette være den kilden som gjør at du finner dine emigranters utreise og overfart!

Nettstedet er kun på engelsk, men jeg tror de aller fleste greier å tråkle seg gjennom. Sidene er lettleste og fine i lay-out, og ganske enkle å forstå.

Lykke til med dine emigranter!

Name : bark Anna Colbjørnsen
Description : Norwegian emigrant ship sailed in 1863 from Bergen to Quebec mastered by Captain J. G. Balchen
Credit : Dag Bakka
Source : Sjøfarendes aldershjem
Additional Info : Printed in the book Sjøfarende og Sjøtønnen by Dag Bakka jr.

Bildet hentet fra Norwayheritage.com

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Cookies er små tekstfiler som blir lagret i nettleseren din av nettsidene du besøker. De inneholder vanligvis en nettside og en identifikator. Cookies bidrar til å forbedre opplevelsen din når du surfer på nettsiden vår, for eksempel gjennom å huske hvilke varer du legger i handlekurven.