Meny Lukk

St. Hallvard – Oslos skytshelgen

denne historien burde jeg lagt ut 15. mai, da det er «St. hallvards dagen». Den er klippet rått og brutalt fra Oslo Byarkiv sine sider, som inneholder mye interessant, men som jeg ofte glemmer å sjekke!

Sagnet om St. Hallvard

Hallvard Vebjørnsson ble født på gården Huseby i Lier et par tiår inn på 1000-tallet. Han var sønn av Vebjørn og kona Torny, som ironisk nok var kusinen til en annen helgen, Olav den Hellige. Hallvard var kristent oppdratt og hadde fulgt med sin far på flere utenlandsreiser for å drive handel.

Den 15. mai 1043, skulle den da et par og tjue år gamle Hallvard entre båten sin for å krysse Drammensfjorden. Da kom det løpende en kvinne som var forfulgt av tre menn som beskyldte henne for tyveri. Kvinnen bedyret sin uskyld og ba om å bli rodd over fjorden fordi hun fryktet for sitt liv. Hallvard trodde godt om kvinnen og rodde i vei med kvinnen ombord.

De tre mennene tok dem igjen med en annen båt og beskyldte Hallvard for å hjelpe den tyvaktige kvinnen. Hallvard nektet imidlertid å høre på mennene. Dette hisset dem opp, og til slutt tok en av karene buen og skjøt Hallvard med en pil i halsen. Kvinnen slo de i hjel, og likene ble rodd til land. For å skjule udåden ble kvinnen begravd i fjæra, mens storbondesønnen Hallvard ble dumpet i sjøen med en kvernstein rundt halsen. Men liket fløt opp igjen og ble funnet.

Ved Hallvars grav begynte det å skje mange andre jærtegn. Han ble dyrket som martyr fordi han døde i forsvar for en uskyldig kvinne, og fikk etter hvert status som helgen. I 1053 ga kong Harald Sigurdssønn ordre om å grave opp liket og flyttet det til Mariakirken i Oslo. Der ble det plassert i et forgyldt sølvskrin og satt bak alteret. I 1130 sto Oslos nye kirke ferdig. Den fikk navnet St. Halvardskirken, og det hellige skrinet ble flyttet dit.

 

Kilder:
http://www.katolsk.no/biografi/hallvard.htm

Line M. Grønvold «Oslo byvåpen: St. Hallvard bytter rekvisitter» i Tobias 4/2000.

Sagaen kaller Hallvard for yngling, og det eldste Hallvardsbildet viser en ung, lyshåret bondegutt. Det er da kanskje grunn til å hevde at det er misvisende når Hallvard i tre av utkastene til byvåpen fra 1890-tallet (over), fremstilles som en middelaldrende mann med skjegg. (Alle originaler i Byarkivet)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Cookies er små tekstfiler som blir lagret i nettleseren din av nettsidene du besøker. De inneholder vanligvis en nettside og en identifikator. Cookies bidrar til å forbedre opplevelsen din når du surfer på nettsiden vår, for eksempel gjennom å huske hvilke varer du legger i handlekurven.