Meny Lukk

Ad hoc family reunion….

For to år siden, fikk vi Amerikabesøk. Det var Colleen fra Seattle, Washington.

Colleen har alltid visst at hun var nærmest 100 prosent norsk, i hvertfall nesten! Så- hun starta med å søke på nettet… og som en god nettbruker så søkte hun på www.google.com, og fant min hjemmeside. Der fant hun blant annet sin oldemor Karine Kristoffersdatter.

Karine Kristoffersdatter, født i 1846 på Myhrer i Frogner (Sørum i Akershus), var barn nr 4 i en søskenflokk på 12 kjente barn! Karine forelska seg i Lars Larsen fra Udnes i Nes. Lars var født i 1840, og var etter det vi har sett, yngste barnet i søskenflokken på 7. Karine og Lars gifta seg i april 1869, og allerede i mai samme år reiste de med båten Argo fra Kristiania. De kom etter hvert til Wisconsin, og fikk 11 barn! Tenk for en enorm slekt vi har i USA!

Bildet av gården er av Myhrer slik den så ut på 50-tallet, det store hvite huset er der vår familie fremdeles i dag bor! Gårdens jorder blir forpaktet bort, men bygningene er der, og det er skikkelig «gårdelig» og fint! Jeg gleder meg til å se det igjen!

På Myhrer finnes i dag den gamle familebibelen som har kommet tilbake til Norge takket være mammas fetter Odd. Odd har jobbet i utlandet – også i USA – i mange år, og tok heldigvis opp tanken på å finne noen av disse av våre slektninger! Den gamle bibelen fikk Odd med seg hjem til Norge, og i den er det mye interessant! Blant annet har Lars Larsen f. 1840 fått skrevet inn hvordan de reiste til USA!!

Bildet viser Colleen som studerer dette praktstykket av en familiebibel – hvor hun leser om tippoldeforeldrene sine sin reise og hvordan de kom til USA!

Fra «Den Hellige Skrift» på Boger:
Lars Larsen og Karine Larsen forlod Myhrer den 5te mai 1869 og kom til Christiania den samme dag. Forlod igjen Christiania den 7de mai samme aar over Engeland og ankom til New York den 3die Juni 1869.
Fortsatte derpaa reisen paa jernbanen til Green Bay, Wis. hvorpaa vi tog dampbaaden til vort bestemmelsessted Oconto, Wis.
Her forblev vi i tre aar. Saa flyttede vi til Town of Lessor, Shawano Co, Wis. Vi var med de første som flyttede in her, og har saaledes gjennemgaaet nybyggerlivets gjenvordigheder.

Lessor, Shawano Co., Wis. 10.3.1900 Lars Larsen.
Ført i pennen av K.A. Sannes»

Lessor Township ligger nesten i det sørøstre hjørnet av Shavano County, rett vest for Maple Grove Township (som er i hjørnet). Om man går 16 miles sør og litt østover for Shavano Lake er man midt i Lessor. Lars og Karine reiste med båten Argo.

Bildet med bilen er Lars og noen av hans barn, et bilde jeg har fått av Colleen. Kjempemoro å ha!

På besøket for 2 år siden tok vi med Colleen til den gamle kirken på Frogner. Dette alteret er vel en kopi, men her sto oldeforeldrene og lovet hverandre evig troskap! Det var et stort øyeblikk for Colleen å se og være i denne lille rare steinkirken, som har blitt restaurert, og kun blir brukt ved helt spesielle anledninger.

Det blir moro å få besøk igjen, denne gangen kommer Colleen med sin tante og 2 eller 3 «cousins» – alle fra samme slekta! Spennende!

Og vi skal på Myhrer, og senere til Aalgaard på Sørum for å spise norsk spekemat og flatbrød! jummi!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Cookies er små tekstfiler som blir lagret i nettleseren din av nettsidene du besøker. De inneholder vanligvis en nettside og en identifikator. Cookies bidrar til å forbedre opplevelsen din når du surfer på nettsiden vår, for eksempel gjennom å huske hvilke varer du legger i handlekurven.