Meny Lukk

Kinesisk slektsforskning

Siden vi nå er på vei hjem fra Kina, og Vidar nevnte det med kinesisk slektsforsknin før vi dro, kom jeg på dette temaet igjen nå når vi sitter p åflyplassen i Beijing, og venter med smerte og lengsel på at vi skal kunne boarde flymaskinen som skal fly oss over Mongolia og Russland til Helsinki.

I Kina er det 3 ting som er viktig for familien

 • Kinas historie
 • Lokalhistorien
 • Klanen sin historie.

Av disse tre er det klanens historie som går lengst tilbake!

Jia Pu 家譜 og Shang-Dynastiet
Jia Pu (kan oversettes til genealogiske kilder) og Zu Pu kan gå så langt tilbake som til Shang-dynastiet 1523-1028 BC) . Zu Pu er opptegnelser om en klans historie og linjer. Jia Pu er opptegnelsene om familien. Zu Pu dokumenterer opprinnelsen til familienavn, migrasjonsmønster og familiebånd, anerekker, lokalhistorie og bosetting.

Familietrær fra Shangdynastiet er funnet notert på skilpaddeskjell, kubein og bronseplater. Før skrivekunstens opprinnelse, ble familiehistorien laget som knuter på rep og tau, små modeller av piler, sko, vugger, bronse-mynter, kneskåler fra griser og geiter ble bundet til tau. Dette for å vise kjønn, generasjoner osv. Informasjonen ble også muntlig overlevert fra generasjon til generasjon.

Klanens gode navn og rykte
Den skriftlige Zu Pu 族譜 inneholder opptegnelser om selve klanens migrasjonen, og sosial standard. Den inneholder også informasjon om veksten i klanen, hvor politiske, militære, og akademiske prestasjoner var viktige. Dette var viktig for at de neste generasjonene skulle kunne vite hva de hadde å leve opp til for at ikke klanen skulle få et dårligere navn og omdømme.

Mannlige linjer
Jia Pu og Zu Pu forteller lite om den kvinnelige delen av familien. Dette fordi det var den mannlige delen som førte familie navnet videre. Når en datter ble gift, ble hun ansett som medlem av mannens familie.

Historiens viktighet
I dag blir genealogiske kilder i Kina brukt også til å studere økonomisk historie, geografisk historie, lover, religion og kultur, og historie om kinesere som bodde utenlands. I Jia Pu kan man også finne arveregler og praksis, og biografi om historiske figurer og personer.

2 kommentarer

 1. Vidar Øverlie

  Hei Laila

  Tusen takk for en meget opplysende artikkel. Det er godt å bli påminnet om det lange tidsperspektivet slektsforskning har i enkelte deler av verden og at dette temaet har mange aspekter.

  Tusen takk for en flott blogg.

  Håper at flyturen også ble en hyggelig opplevelse.

  mvh
  Vidar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Cookies er små tekstfiler som blir lagret i nettleseren din av nettsidene du besøker. De inneholder vanligvis en nettside og en identifikator. Cookies bidrar til å forbedre opplevelsen din når du surfer på nettsiden vår, for eksempel gjennom å huske hvilke varer du legger i handlekurven.