Meny Lukk

Det å hjelpe andre…

På fredag fikk jeg en epost fra Mary i USA. Hun har slekt fra Norge, og trengte sårt til hjelp for å få nøstet opp noen rariteter, og der kom visst jeg inn. Kjempegøy!

Spørsmålet var om Hans Larsen, født mellom 1841 og 1853 (ulike årstall på de forskjellige ungene sine dåps-innføringer), Hans kjære kone Eli Halvorsdatter, med omtrent det samme fødselsår-sprang… og deres gjøren og laden etter siste barnets fødsel/dåp i 1883.

Den mellomste datteren, Akseline, ble født i 1880 (se kirkeboksiden over, nederste dåpen) – og bodde i Sverigesgate når hun ble døpt i Oslo Hospital/Gamlebyen i 1881. Det var liksom bare 4 hus nedenfor oss.

Ved å gå på fadderne til de døtrene jeg hadde fått opplysninger om fra Mary, fant jeg interessante ting. Blant annet at det var en Fyrstikkarbeider ved navn Olaus Larsen som var fadder for datteren Eleonore Eugenie Therese. Han fant jeg også i folketellingene for 1865 og 1875 sammen med Hans på Hovineie/Hovinsætra. Jeg var vel allerede da klar for å si Jezzz!

Vel jeg jobbet med Hans Larsen. Han sto notert i skipsmanifestet som nærmeste slektning når den eldste datteren Laura (f. 1876) emigrerte med sin sønn i 1918. Da sto Hans Larsens adresse som «Ullensaker» I 1900 fant jeg en passende Hans Larsen, han bodde på Hovinsætra. Så da var det bare å bla i bøker og kilder, og jeg fant Hans. Han hadde giftet seg på nytt, i februar i 1900, og bodde på gården der hans far hadde bodd siden litt før 1865! Spennende, og morsomt. Jeg håper jeg får Mary til å skrive en liten notis i DISputten, det hadde vært supert.

Så i morra er det arkivtur, både Oslo Byarkiv for å jobbe litt både for Mary, med den ovennevnte mystiske Hans, og for Deanna fra South Dakota, som i akkurat i disse timer er på vei til Norge. Tenk om jeg greier å finne en slektning til Deanne som kan komme og hilse på. Det hadde vært gromt!

Lurer på hvordan det er med svenske-farerne, som faktisk ikke har vært på Harrytur!

Forresten, jeg valgte å ikke ta bilde av lammesteika, siden LivS blir så sulten! Men den ble lekker da – og et yndig glass rv er selvsagt og obligatorisk følge! Bildet viser blogge-PC, foppall-TV og lamme-RV

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Cookies er små tekstfiler som blir lagret i nettleseren din av nettsidene du besøker. De inneholder vanligvis en nettside og en identifikator. Cookies bidrar til å forbedre opplevelsen din når du surfer på nettsiden vår, for eksempel gjennom å huske hvilke varer du legger i handlekurven.