Meny Lukk

Grensevandring – Hedmark/Värmland

Mennesket har til alle tider flyttet. Innenfor hjembygda, til nabobygda eller til nabolandet. Mange var de som reiste til Amerika eller enda lenger. Flytting – migrasjon – påvirker områdene folk flytter fra og til.

På 1800 og 1900-tallet kom mange svensker over grensen fra Sverige for å finne arbeid i Norge. Samtidig emigrerte hundretusener både fra Norge og Sverige til Amerika. Disse to migrasjons-fenomen er det prosjektet «Grensevandring» – Hedmark og Värmland jobber med.

Migrasjonsforskning har stort sett holdt seg innenfor nasjonale grenser, og et samarbeid over grensen vil åpne nye muligheter.

Historiske kilder har til nå vært vanskelig å koble sammen. Prosjektet «Grensevandrng» håper på å bedre dette. Det vil for eksempel være mulig å følge svenske arbeidsinnvandrere fra Sverige til Norge og tilbake igjen. Sammenkoblingen av de historiske kildene vil gjøre det lettere for alle som søker sine forfedre på begge sider av grensen. Samtidig åpner det et regionalt perspektiv for nye muligheter innenfor forskning og formidling.

Emigrantregisteret/Kinship Center i Karlstad og Norsk Utvandrermuseum i Stange jobber sammen om dette prosjektet. De vil jobbe for å skape et nettverk om migrasjonsbevegelsene mellom Norge og Sverige, og den felles historien omkring migrasjonen til Amerika og andre oversjøiske land.

Den felles databasen som prosjektet bygger opp, vil etter hvert bli tilgjengelig på Internett. Den webbaserte løsningen gjør at databasen oppdateres kontinuerlig, slik at publikum kan følge utviklingen av prosjektet og se hvilket nytt materiale som blir lagt inn. Materialet vil bli samlet fra flere forskjellige kilder for å gi et nyanert bilde av Grensevandrerne. Det er viktig å vite at databasen som bygges opp, inneholder kilder og personer fra hele Sverige. – fra brosjyren Grensevandring

4 kommentarer

 1. Susann

  Hej Laila!

  Detta skrev jag om i min blogg i augusti månad. Det skall i alla fall bli intressant att följa detta projekt.
  Den svenska killen som är ansvarig för detta är även med i EMIBAS projektet.

 2. glindale65

  Det skal bli spennende og følge det prosjektet. Jeg forsker selv mye på svensker som flyttet inn og ut av Eidskog og Vinger i Hedmark. Jeg har selv en svensk bestefar som kom til Norge som rallar (jernbaneslusk)i 1916.
  Bjørn Gunnar Lindalen

 3. Anonymous

  Någon som vet eller kan tipsa om invandringen från Sverige till Hedemarkwn, Norge, i slutet på 1600-talet?

 4. Anonymous

  Någon som vet eller kan tipsa om invandringen från Sverige till Hedemarken, Norge, i slutet på 1600-talet?

  peugeot404/snabel-a/spray.se

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Cookies er små tekstfiler som blir lagret i nettleseren din av nettsidene du besøker. De inneholder vanligvis en nettside og en identifikator. Cookies bidrar til å forbedre opplevelsen din når du surfer på nettsiden vår, for eksempel gjennom å huske hvilke varer du legger i handlekurven.