Meny Lukk

Thanksgiving – takksigelsesdag

Thanksgiving engelsk for «takksigelsesdag». Dette er en årlig høytidsdag som feires flere steder i verden av forskjellige grunner.

I mitt andre eller var det tredje yndlingsland, USA, feires Thanksgiving den fjerde torsdagen i november, altså i dag. Helgen varer i 4 dager, nemlig fra torsdag til søndag. Den viktigste matretten for Thanksgiving er kalkun… og da snakker vi svære kalkuner. Vi har i USA en komfyr som er ca 120cm bred… og der er det god plass til en ganske voksen kalkun.

Opprinnelsen til den amerikanske feiringa begynte med pilgrimmenes første høsttakkefest i 1621. De engelske nybyggerne takket Gud for naturens gaver, og i følge tradisjonen sammen med indianerne. Det var imidlertid først da Presidenten, Abraham Lincoln i 1863 innførte Thanksgiving som nasjonal fridag, at feiringa fikk det omfanget og posisjonen den har i dagens USA. Thanksgiving blir likevel fremdeles betraktet som et uttrykk for takknemlighet for høstens avlinger og livets gaver.

Thanksgiving helgen har en annen tradisjon, nemlig starten på julehandelen. Black Friday er i morgen. Da starter all jule-sjopping, og vi er bare amatører når det kommer til denne ekstremsporten! «Black Friday» er ingen offesiell høytidsdag, men mange amerikanere tar faktisk fri denne dagen for å være med på startskuddet for verdens sjoppemåned av en annen verden!

Ordet «Black Friday» kommer fra den ekstreme handels-villige trafikken på denne dagen etter Thanksgiving Det er (selvsagt) handelsstanden som har gitt navn til dagen, det forteller at de snur de røde underskudds-tallene til positive svarte tall!

Jaja – jeg synes vel det er tidlig å starte julesjoppingen i slutten av november, men – må man så må man (ref. gårsdagens innlegg om julestemning i Lakkegata)

Og ja – jeg har selvsagt Kalkun i ovnen… om bare et lite bryst.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Cookies er små tekstfiler som blir lagret i nettleseren din av nettsidene du besøker. De inneholder vanligvis en nettside og en identifikator. Cookies bidrar til å forbedre opplevelsen din når du surfer på nettsiden vår, for eksempel gjennom å huske hvilke varer du legger i handlekurven.