Meny Lukk

Bunad – et vakkert magasin!

Et av de mange blader som dumper ned i min grønne postkasse gjennom året, er magasinet Bunad. Dette tror jeg også at jeg kan si er det vakreste, med flotte bilder, herlige farger, og selvsagt spekket med bunadstoff fra hele vårt lange land! Jeg har abonnert på dette bladet siden det kom, nå har det levet i 5 årganger, med 4 nummer pr. år. Og det har blitt bare bedre og bedre.

Bunad tar for seg både bunader og håndverksskikker som har med folkedrakt og søm å gjøre. En artig artikkel i dette nr. som passer i denne søte adventstid, er om Jultråd!

Jultråd er en samling tråder i en tråd-dukke. Enten er den flettet sammen i en flette, eller som en liten hespe. Ofte er den i flere farger, eller bare med et farget hode. Man har også sett eksempler på avanserte eksempler. Grunnen til at dette kalles jultråd, er at man utvekslet slike jultråder i julen. Disse små kunstverkene ble laget i store mengder av jentene før jul. Så var skikken at de ugifte guttene gikk rundt i gårdene og spurte etter jultråder i romjula. Mange tradisjoner fortelles rundt denne jultråd-skikken. Særlig var denne utbredt i trønder-fylkene men det er også funnet eksempler på jultråd i andre fylker. Skikken gikk trolig ut av bruk før inngangen til 1900-tallet.

Moro også å se strikkemønster i bladet, mønster til strømper til mannsbunaden fra Fana. De er kjempefine, og kan med hell også strikkes til en skiløper med nikkers!

Siden jeg sjøl har bunad, og bunad-dilla, laget jeg min egen bunadside på nett for mange år siden. Denne er kun på engelsk, og alle bildene er private og godkjent av personen på bildet, eller de er fra bedrifter og brosjyrer som også er godkjent lagt ut på mine sider. Viktig å understreke synes jeg. Sidene er ikke oppdatert på et par år nå, og noen venter nok fremdeles på å få sine donerte bilder utpå. Kanskje jeg får tid i jula?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Cookies er små tekstfiler som blir lagret i nettleseren din av nettsidene du besøker. De inneholder vanligvis en nettside og en identifikator. Cookies bidrar til å forbedre opplevelsen din når du surfer på nettsiden vår, for eksempel gjennom å huske hvilke varer du legger i handlekurven.