Meny Lukk

Romerikslaget i USA

Fra Romerikslaget News November 2008 (serving Akershus and Oslo Fylker)

I oktober 1989 samlet 13 etterkommere av Romeriks-immigranter seg i Minnehaha Lutheran Church i Minneapolis for å diskutere om de skulle organisere romerikingene i et Romerikslag.

Til tross for at det rundt i USA fantes 29 forskjellige «lags» (f.eks. Hadelandslag, Trønderlag, Solørlag osv), og noen av disse hadde vært i virksomhet siden 1910, hadde det aldri blitt etablert et lag for Romerike. Etter fem timers diskusjon, ble «Romerikslaget i Amerika» stiftet, med 11 vedtekter og visjoner som de fremdeles bruker i dag!

Romerikslag Organizing Committee avholdt ytterligere 2 møter i desember 1989 og januar 1990, for å diskutere mer detaljert om organisasjonen, og det første stevnet som skulle avholdes allerede i september. Nr. 1 av Romerikslag News ble publisert i januar 1990, 16 sider fyllt med detaljer om lagets stiftelse, om mål og vedtekter, og et brev fra Bjarne Grindem, den norske generalkonsul. Når de ga ut det andre Romerikelag News, var medlemslisten allerede på 70 navn!

Det første lag-stevnet ble avholdt 13-15 september 1990 i La Crosse, Wisconsin, og laget hadde da 104 medlemmer som møtte frem. Til og med 2 medlemmer fra Norge var med på dette Stevnet! Stevnets program var variert, med både slektsforskningsklasser, formell bankett to kvelder, utflukter til områder i Minnesota hvor mange Romerikinger slo seg ned (Rushford og Highland Prairie church). Deltakerne fikk hilse på «kubbestol woodcarver» Halvor Landsverk.

Dette var altså starten på Romerikslaget i Amerika. Teksten er fra Romerikslaget News (en rask oversettelse av meg). Siden jeg er romeriking (ulike deler øvre/nedre men romeriking!) er jeg selvsagt medlem i Romerikslaget. Jeg har vært i kontakt med Bill Naeset – V.P. for Genealogy – flere ganger, og jeg håper jeg får hilse på ham en vakker dag!

Det er arti å lese listen over styremedlemmer i laget; Botten, Naseth, Helgeson, Krigsvold, Skeel, Slettehaugh, Jarvar, Gulbranson, .. sounds norwegian to mee!!!

I 2009 skal Romerikslaget ha et felles stevne med Solørlag i Willmar, Minnesota 16-19. september. Om ikke vi greier å være med på stevnet, så kanskje vi greier å være med på noen andre stevner noen av de andre lagene har utover høsten? Neste år skal vi i hvertfall på Høstfest!

1 kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Cookies er små tekstfiler som blir lagret i nettleseren din av nettsidene du besøker. De inneholder vanligvis en nettside og en identifikator. Cookies bidrar til å forbedre opplevelsen din når du surfer på nettsiden vår, for eksempel gjennom å huske hvilke varer du legger i handlekurven.