Meny Lukk

Hole i Buskerud – eventyrlandet ved Tyrifjorden!

Hole er en vakker kommune som ligger svakt oppover kanten av Tyrifjorden. Når jeg startet min slekting, visste jeg ingenting om mine buskeruske aner, men der er det en linje på pappas side som går med sjumilskritt fra Kristiania og over Sollihøgda til Nes i Hole.

Moro var det for noen år siden når min gode slekninge venn LivO hadde sin siste 29-års dag, (ja – det er da man fyller 50..) og en god slektsforsker- og chattevenn OlaH lovet Liv gave… en omvisning i slektsbygda vår! Liv er nemlig tremenning med min kjære pappa!! Vi dro av gårde med friskt mot, matpakke og gårdsnavn i sekken, og Ola var den fødte tur-guide. Han hadde laget en runde for oss av en annen verden, og hadde masse lokalkunnskap! Kjempemoro! Jeg lurer på hvor jeg har gjort av bildene jeg tok!

Hole Kommune er ikke bare vakker av utseende, den er også en kommune med gode kultur-tradisjoner. Nå kjenner jeg ikke kommunen som en innbygger, men når man står utenfor og ser inn, så kan jeg bare si… Bygdebøkene! Bygdebøkene!!

De jobber med bygdebøkene for Hole, og i hylla mi står de 4 første bindene. Nydelige bøker, fyllt med historie om bygda og om familiene og gårdene. Bilder, kopier av dokumenter… nydelig arbeide. Og for dem som trenger bare en side eller to – hva gjorde Hole Kommune? jo de la ut hele herligheten som pdf-filer!! Å du store mi ti!!

Bosettingshistorie for østsida av fjorden og Krokskogen skulle etter planen utgis i desember 2008. Utgivelsen er utsatt til mars/april 2009, da historien om gårder og plasser på Krokskogen, finnebosetting osv. er blitt mer omfattende enn forventet. Og den som venter på noe godt – venter jo da ikke forgjeves!

Bildet over viser hylla mi med de første 4 bindene – og alle fire ligger også på nett – det er fantastisk. Takk Hole kommune (og forfatter Gudmund Bakke med medarbeidere) – dette er supert! Jeg tror nemlig at de som ønsker å ha bøkene, de kjøper dem uansett om de ligger på nett eller ikke. En slektsforsker som kanskje har en eller annen tilfeldig forbipasserende, ja han trenger da vel ikke å kjøpe boka? Nei da går han inn på www.hole.kommune.no og finner det han trenger der. Har man mange aner… ja da aner du hva jeg vil si, ikke sant?

Løp og kjøp!

1 kommentar

  1. Liv Ofsdal

    Ja den turen glemmer jeg aldri. Tenk at en der oppe i Hole ville vise oss rundt i bygda vi hadde endel slekt! Takk for en flott presang Ola!

    Jeg kan underskrive på at de bygdebøkene virkelig er flotte – og ikke minst at de legges ut på nett når de er helt nye er jo helt utrolig!

    Og Laila – jeg fant bildene her – artig å se igjen 🙂

    Hilsen 29-åringen 😉 og tremenningen til pappan.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Cookies er små tekstfiler som blir lagret i nettleseren din av nettsidene du besøker. De inneholder vanligvis en nettside og en identifikator. Cookies bidrar til å forbedre opplevelsen din når du surfer på nettsiden vår, for eksempel gjennom å huske hvilke varer du legger i handlekurven.