Meny Lukk

Wisconsin Historical Society og Ole Evinrude

Jeg skriver stadig om postkassa vår jeg…
Postkassa kan være både en god venn og en nærmest bitter fiende. I dag var den bare snill og grei. Så mye trivelig og positivt som kan komme i ei postkasse! Så mye triveligere det er å lese et brev som er håndskrevet på papir og sendt med det norske postvesen! Mange er sikkert uenig med meg, særlig siden jeg ikke en gang samler på frimerker! Men – det er noe ved dette papiret!

I dag var det det nye nr. fra Wisconsin Historical Society som dumpet ned i postkassa. Ikke en eneste regning! Fryd og glede!!

Bladet handler selvsagt mye om Wisconsins historie, og i dette nr. av bladet skrives det blant annet om en unik samling WHS har i sin eie, nemlig mer enn 40.000 negative glass-plater av forskjellig kvalitet. Mange av platene er ødelagt av tidens tann og dårlig oppbevaring, og nå jobber historielaget med å få satt sammen disse unike platene.

En av fotografene som har tatt disse bildene, het Andreas Larsen Dahl. Han var en kjent fotograf i Wisconsin, og tok mange bilder i området. Andre fotografer som også finnes blant disse glassplatene er H.. Bennet og Charles Van Schaick. De negative glassplatene dateres helt fra 1866 (borgerkrigen) fram til ca 1960. Det er et møysommelig arbeide, og jeg håper jeg en dag får anledning til å kunne se noen av disse bildene, som etter puslespillmetoden blir satt sammen og så digitalisert.

Wisconsin Historical Society jobber som mange andre historielag, med å samle inn og registrere bilder fra sitt område. På deres hjemmesider finnes pr. dato over 35.000 digitaliserte og registrerte bilder! Ta en titt da vel, kanskje du har en emigrant som dro til Wisconsin du og?

Ole A. Evenrudstuen
I bladet var det også en omtale av en bok i serien «Badger Biographies», en serie som skal gi unger i alderen 7-12 år innsikt om Wisconsins «real People».

Ole Evinrude – Ole Andersen Evenrudstuen, f. i Vardal i 1877, emigrerte til Amerika med sine søsken og mor i 1882. Familien slo seg ned i Wisconsin, og hadde som mange mange andre nordmenn, en farm. Ole var ikke ineteressert i gårdsdrift, han ville jobbe med motorer og båter.

Vi vet i dag hva dette har betydd for armlengden, folk trenger ikke lenger ro ro ro sin båt! Og i år fyller Evinrude-firmaet 100 år!

Ole Evinrude døde i Milwaukee, Wisconsin i 1934. Det står et minnesmerke over ham på Hunndalen.

Besøk

Og – akkurat når jeg hadde postet dette innlegget – så hadde besøkende nr. 13.000 vært innom på bloggen min! Takk for besøket, folkens!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Cookies er små tekstfiler som blir lagret i nettleseren din av nettsidene du besøker. De inneholder vanligvis en nettside og en identifikator. Cookies bidrar til å forbedre opplevelsen din når du surfer på nettsiden vår, for eksempel gjennom å huske hvilke varer du legger i handlekurven.