Meny Lukk

Familieminner, kulturminneår, Digitalt fortalt, kulturminneløype…

Året vi nå er inne i, Kulturminneåret. Kulturminner er noe vi omgir oss med alle sammen. I vår private sfære kan kulturminnene være våre familieminner. Og – familieminner er tema for Slektsforskerdagen 2009.

(Et av vår families familieminner er bibelen til høyre, den ligger på min morfars familiegård etter at den kom til Norge fra Amerika på 1960-tallet)

Det startet…
I november var jeg på ledersamling i DIS-Norges regi. Her fortalte DIS-Norges nestleder Knut om temaet familieminner slik han tenker seg dette presentert på et slektsforskerdag-arrangement. (Mer om dette kommer jeg til å blogge om når vi har hatt vårt første møte i DIS-Oslo/Akershus‘ slektsforskerdag-komité. Den ene som sa ja til å være med i komitéen er Greta. Det blir spennende å ha en komité igjen som består av flere utenfor styret).

Digitalt fortalt
Men altså – kulturminner og Digitalt fortalt! Knut ga oss et eksempel på hva vi kan gjøre «Digitalt fortalt«. Han hadde en mengde fine bilder av et familieminne, nemlig en gammel husmannstue. Denne laget han et digitalt lysbildeshow av, og han la på lyd – sin egen stemme, og musikk – som fortalte historien om de som bodde her. Dette var utrolig fint å se, og artig laget! Det er «Digitalt fortalt»!

Hvem og hva
ABM Utvikling (Arkiv, Bibliotek, Museum) har laget en konkurranse som går på dette. Har du sett den?

På Kulturnett sine sider kan du lese blant annet:

«En digital fortelling kan være en tekst med illustrasjoner, en video, en lydfil, animasjoner, fotografier eller en nettutstilling.
Fortellingene kan ta utgangspunkt i ulike typer kilder, både skriftlige og muntlige, de kan ta utgangspunkt i gjenstander og i personlige opplevelser«

Men hva er så et kultur- eller familieminne?

materielle kulturminner:

  • gjenstander
  • bygninger
  • kulturmiljøer

eller av immateriell art, slik som:

  • tradisjoner og skikker,
  • dans og musikk,
  • muntlige overleveringer
  • handlingsbåren kunnskap

Kulturminneløypa
er enda et spennende prosjekt innunder Kulturminneåret. DIS-Oslo/Akershus skal forsøke i samarbeide med Fortidsminneforeningen å lage en kulturløype i Oslo. Denne vil DIS-Oslo/Akershus sine medlemmer få vite mer om utover våren! Følg med på OA-webben!

1 kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Cookies er små tekstfiler som blir lagret i nettleseren din av nettsidene du besøker. De inneholder vanligvis en nettside og en identifikator. Cookies bidrar til å forbedre opplevelsen din når du surfer på nettsiden vår, for eksempel gjennom å huske hvilke varer du legger i handlekurven.