Meny Lukk

Skatter fra Arkivets Dyp!

Riksarkivet og Statsarkivet i Oslos åpnet 29. januar ny utstiling i Skattkammeret! De tidligere utstillingene har vært kjempebra, og jeg vil ikke tro at den nye utstillingen er noe dårligere. Siden jeg har jobbet «bak kulissene» i Riksarkivet, og sett hvor hardt de jobber for å få til disse utstillingene, er det moro å se hvor bra de blir også!

2008 var Wergelandsåret, og da var selvsagt Skattkammeret hele året fyllt med Wergelandske remedier! Auditoriet som brukes til DIS-Oslo/Akershus’ sine medlemsmøter, heter jo Wergelandssalen! Henrik var jo tross alt Riksarkivar, så det er flere grunner til at hans fotspor er godt synlige i Riksarkivbygnngen. Arkivverket har faktisk en nettutstilling om den godeste Wergeland

Nå er det nytt år med nye utfordringer. Den nye utstillingen har fått navnet «Skatter fra Arkivets dyp». Her vil vi få se dokumenter med vakre tegninger og segl, viktige statsrettslige dokumenter og artigheter, kuriositeter og uventede papirer. Alt skatter fra arkivene vi nok aldri ville fått se dersom de ikke hadde lagt dem ut til oss for å bli besett i Skattkammeret!

(bildet viser den eldste kirkeboken vi har i Norge, nemlig Andebu (Vestfold), Ministerialbok nr. 1 1623-1738

Riksarkivet skriver bl.a.:

Vi viser både papirdokumenter, diplomer fra middelalderen, kart, tegninger og gjenstander. Her finner du det aller eldste diplomet i Riksarkivet, et pavebrev fra 1189, kong Karl Johans godkjenning av det norske flagget og barnetegninger fra Slottsplassen etter kong Olavs død i 1991.

Utstillingen vil ha samme åpningstider som Lesesalene, og være tilgjengelig for oss fram til 18. oktober. Kanskje vi får til en kvelds-tur for OA-medlemmene og?

Jeg skal i hvertfall opp og se!

5 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Cookies er små tekstfiler som blir lagret i nettleseren din av nettsidene du besøker. De inneholder vanligvis en nettside og en identifikator. Cookies bidrar til å forbedre opplevelsen din når du surfer på nettsiden vår, for eksempel gjennom å huske hvilke varer du legger i handlekurven.