Meny Lukk

Riksarkivet…

I dag har jeg igjen vært på arkivbesøk, denne gangen på Riksarkivet. Det er alltid hyggelig å komme dit (også) – og i foajeen sitter Scuritassen og ønsker meg velkommen. Han var der også når jeg jobbet på RA for et par år siden, og kjenner igjen en gammel traver.

Riksarkivet ligger nydelig til oppe i skogkanten ved T-banestasjonen Sognsvann. Det er ca 4 minutter å rusle opp, og bakken opp er alltid bar, uten is!

Mitt ærend i dag var kun et kort men viktig et, jeg skulle titte i en liten slektsbok for et prosjekt jeg har vært med å jobbe med. Slektsboken var på bare 30 sider, og inneholdt akkurat den informasjonen jeg var ute etter for å kunne melde «løst» til TorillJ. Jeg vil derfor minne de trofaste lesere på Christian F. Scheels hjemmeside som er fyllt med oversikter over både bygdebøker og slektsbøker! Når jeg fant at det var skrevet en bok om den familien jeg lette etter, sjekka jeg først BibSys og fant ut at bokafantes på Nasjonalbiblioteket. Dit fikk jeg ikke dratt, men jeg ringte så til Biblioteket på Riksarkivet, og der var boka. Jeg kjørte studenten til Blindern, og dro så opp på lesesalen.

Det var stille på lesesalen, bare 4-5 andre gjester der utenom meg. 3 av dem var personer jeg kjente fra våre DIS-O/A-møter!

Etter den kjappe visitten i «The dusty halls of Wisdom», tok jeg turen innom utstillingen de har for tiden i Skattkammeret. På en plakat på veggen i utstillingen står det:

«Skatter fra Arkivets Dyp» er spesielle dokumenter som oppbevares i Riksarkivet og Statsarkivet i Oslo. Fra mørke magasiner har vi hentet praktdokumenter som utmerker seg ved at de er særskilt vakkert skrevet, tegnet eller dekorert. Arkivskattene er ikke bare visuelt tiltrekkende, men også skjellsettende ved at de speiler store historiske begivenheter, representerer noe nytt og viktig, eller forteller merkverdige historier. Arkivdokumenter er som regel skrevet på papir eller pergament, men vi viser også gjenstander, kart og fotografier.»

Den anbefales!! Her var det stilt ut håndskrevet brev av Petter Pettersen Dass, det var kart og kirkebøker i original, og det var noe som rørte meg, nemlig tegningene som ble tegnet av norske barn når Kong Olav V døde i 1991.

Utstillingen skal være tilgjengelig helt til 18. oktober, så du har god tid!

4 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Cookies er små tekstfiler som blir lagret i nettleseren din av nettsidene du besøker. De inneholder vanligvis en nettside og en identifikator. Cookies bidrar til å forbedre opplevelsen din når du surfer på nettsiden vår, for eksempel gjennom å huske hvilke varer du legger i handlekurven.