Meny Lukk

Slekt og bilder..

I oktober-november 2008 ringte jeg til mamma, og ba henne se på et bilde som lå på webben til Romerikes Blad. Det var et bilde som ligna Myrer/ Myhrer gård, og tjukke slekta. Bildet viser hester og kjelker, og det tradisjonelle juleneket av havre. På østlandet var det ifølge kjennere tradisjon å sette ut julenek på julaften, så bildet kan være fra julaften, og familien klar til kirkeferd?

Bildet var vanskelig å forstørre, pga at det var lagt ut (forståelig nok) slik at de som var interessert i et printabelt bilde, måtte kjøpe en variant av høyere oppløsning. Jeg ringte til Akershus Fylkesmuseum, som hadde lagt ut bildet, og ba om en skikkelig digital kopi det var mulig å dra opp i enorme varianter. (Begrenset, når originalen ikke er enorm, men…)

Vi har nå fått bekreftet av familie at dette er slekt, men vi har ikke fått navngitt annet enn kusken med skjegg og svart hatt, det er nemlig min oldefar Andreas, som var gardbruker på Myrer i 1900, og pappa til min kjære bestefar Reidar som da var født i 1898. Familien var stor allerede i 1900-folketellingen, men den vokste litt til etter det også.

Bestefar Reidar (Rejdar i 1900-tellinga) var yngstemann i 1900, men fikk to søsken til etter 1900-tellinga, nemlig onkel Johs . født i 1903, og en søster som døde bare ett halvt år gammel i 1904.

Min bestefar vokste opp i en stor søskenflokk. 7 helsøsken, og 3 halvsøsken løp rundt på vakre Myhrer gård, og de fleste har vært en stor del av min oppvekst. Heldigvis har vi også fått lov til å bli kjent med menninger av forskjellig tall, når vi har vært på Myhrer i oppveksten. Det rare er at når jeg kom inn – etter 25 år – i gangen på Myhrer, så synes jeg at jeg kjente lukt av barndoms eventyr, selvom de hadde malt og malt flere ganger i huset der vi har slitt ut flere par barnesko!

Det er rart med det for unger som vokser opp på «landet» men ikke på «gård» – det er stas å få lov å være med i fjøs og havnehage, sjekke grisunger, trekke opp pottiter og gulerøtter… vel – når jeg prøver å dra fram disse barndomsminnene, må jeg innrømme at pottitferie ER oppskrytt….

Bildet av soldaten er altså min bestefar Reidar, født i juli 1898. Jeg er nesten hundre prosent sikker på at han også er en av gutta på bildet over rundt hestene. Og – bildet under er min kjære storebror Jan Erik, bare noen få måneder, på fanget til bestefar Reidar. Jan Erik ble også født i juli – 4 dager fra bestefars bursdag, bare 62 år i mellom!

4 kommentarer

 1. karinno

  Har lyst til å supplere litt. Bestefaren din var,som en også kan se av uniformen, gardist. Vil også si litt om tante Mina. Hun kom til Myhrer som fosterbarn etter at vesle Lilly døde, og ble en naturlig del av søskenflokken Men i selskap ville hun heller sitte sammen med oss ungene, og være med oss å leke.

 2. Anonymous

  Går ut fra at Du allerede har sett det. Bildet av din bestefar som soldat, Er en meget stram Gardist. Hvis han var født 1898 vil han ha tjenestegjort ca. 1916.HMKG flyttet til Kristiania i 1888 og hadde første halvdel av 1900 flere leire i Kristiania, men kan ikke huske hvor disse lå og hvilke årtall. Din bestefar er iført en kollett / paradejakke. Ut fra epålettene på skuldrene er han Grenader, korporal, visekorporal eller menig. Jeg er sikker på at du kan få flere opplysninger hos forsvarsdepartementet, eller god hjelp ved å kontakte Gardens veteranforening.
  Håper dette var interresange opplysninger. Er selv gardist fra 1990 og ivrig slektsforsker.

  Med venlig hilsen
  Jan Børre Brantsæggen
  janbolsen@online.no

 3. Laila Christiansen

  og morsomt var det å oppdage at tante Mina som mamma nevner, ble døpt i Vålerenga kirke, og bodde rett rundt hjørnet for der vi bor nå den aller første tiden hun levde.

  Takk også for morsomme tilleggsopplysninger om garden Jan Børre!

 4. Bjarte

  Bilder er noe av det jeg syns er mest spennende når en driver med dette. Få vite hvem som er på bilder, for deretter å finne ut hvordan de er i slekt med meg!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Cookies er små tekstfiler som blir lagret i nettleseren din av nettsidene du besøker. De inneholder vanligvis en nettside og en identifikator. Cookies bidrar til å forbedre opplevelsen din når du surfer på nettsiden vår, for eksempel gjennom å huske hvilke varer du legger i handlekurven.