Meny Lukk

Nattmenn II

For 3 dager siden skrev jeg litt om nattmannen i det gamle Christiania. Jeg ble litt nysgjerrig på denne karen, og søkte litt etter bøker skrevet om ham. Og jeg fant, bestilte, og har fått:
Kristian Kristiansens bok Jesper Nattmann.

Kristian Kristiansen har skrevet en romantrilogi fra Trøndelag på 1700-tallet, med herlige titler som:
Adrian Posepilt (1950)
Vårherres blindebukk (1952)
I den sorte gryte (1954)

Jesper Nattmann kom i 1957, og er også fra Trondheim på 1760-tallet. Bokens hovedperson, Jesper Munk, kommer til Trondheim for å prøve å få ut broren Julius fra tukthuset. Her sitter Julius på grunn av et hønsetyveri. Jesper vil også tjene penger til en ny skute, og tar det første arbeidet som byr seg. Han lar seg verve som «nattmann», uten å ane hva dette innebærer av fornedrelse og skam. Han blir isolert og utstøtt av byens borgere, og selv broren Julius vil ikke lenger kjennes ved ham. Av godhet og uforstand roter han seg opp i brorens forhold til taterjenta Kaina, og han føler at han synker stadig lenger ned i nattmannens mørke og ensomhet. Likevel mister han aldri håpet….

Dette høres jo ut som en skikkelig tåredryppende historie, så den blir nok lest i natt tenker jeg…

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Cookies er små tekstfiler som blir lagret i nettleseren din av nettsidene du besøker. De inneholder vanligvis en nettside og en identifikator. Cookies bidrar til å forbedre opplevelsen din når du surfer på nettsiden vår, for eksempel gjennom å huske hvilke varer du legger i handlekurven.