Meny Lukk

Folketellinger i USA føderale og statlige

Statlige/føderale censuser
I USA ble det, som mange kjenner til, avholdt føderale folketellinger (census) hvert 10. år. Den aller første i 1790, og den sist tilgjengelige i 1940. Dette er en uvurderlig kilde til å finne våre emigrerte slektninger. Folketellingene i USA har klausul på 72 år, en mer spiselig sperrefrist enn den vi har i Norge.

Men mange stater hadde sine egne censuser mellom de føderale. Disse kan gi mye mer opplysninger, og dekker ofte «hull» i familiehistorien mellom hvert 10-år.

De kan hjelpe oss til å finne f.eks. barn som ble født og døde i mellom de 10-årlige censuser. Dette kan faktisk være det eneste stedet man kan finne spor av et barn født mellom to 10-år. De hjelper oss til å snevre inn antall år man trenger å lete etter f.eks. vielsesdatoer eller dødsdato.

I tillegg til å fylle hull mellom de føderale tellingene, kan state-censuser også gi informasjon man ikke finner i de føderale tellingene. Innholdet i disse statlige censuser varierer fra stat til stat og fra år til år. Noen har mindre og noen har mer informasjon enn man finner i den føderale censusen.

Husk når du finner familien din i en census – bla deg litt fram og tilbake i det samme området, det kan være flere familiemedlemmer i nabolaget.

Kansas 1915
1915-census for Kansas stat inkluderer informasjon om folket kan lese, og til og med hvor mange bøker det finnes i hjemmet (se bildet under – kolonne helt til høyre). Denne tellingen ber også om informasjon om hvor personen bodde før han/hun kom til Kansas. Da skulle man oppgi stat/territorium eller land dersom man var utlending.

Iowa 1925

Mange nordmenn havnet i Iowa. I den statlige census for Iowa i 1925, var det 15.162 personnavn med fødested Norge.  Denne 1925-census er en gullgruve. Den spør nemlig om foreldrenes navn, inkludert mors pikenavn, fødested og alder ved siste fødselsdag, i tillegg til foreldrenes vielses-sted.  Andre spørsmål er vedr. kirketilhørighet (husk at det ikke var/er statskirke i USA), husleie og detaljer om utdannelse og militærtjeneste.

Bildene her viser min oldemors tante Selmas sønn Ole og hans familie i Iowa, hvor Selma er ført opp med sitt pikenavn. (klikk på dem så blir de større – censusen er på 2 sider – fortløpende bortover).

kilde: www.ancestry.com og «Genealogist’s companion and sourcebook» av Emily Anne Croom (2003)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Cookies er små tekstfiler som blir lagret i nettleseren din av nettsidene du besøker. De inneholder vanligvis en nettside og en identifikator. Cookies bidrar til å forbedre opplevelsen din når du surfer på nettsiden vår, for eksempel gjennom å huske hvilke varer du legger i handlekurven.