Meny Lukk

Frigjøringsdagen 8 mai – med gave fra Digitalarkivet!

Noen småtasser spurte i går hvorfor det var flagg på huset på hjørnet. De trodde flagget bare ble brukt på 17. mai. Og noen ganger kan det jo virke sånn for en småtass.

Jeg prøvde forsiktig å forklare at det var mange dager i året vi satte ut flagget, og at de skulle spørre foreldrene sine om 8. mai. Disse var nok fra veldig småskole, så jeg ville ikke belære dem om «krig og fred og sånn».

Jeg skal heller ikke belære noen her om Frigjøringsdagen 8. mai (de som vil lese om den, kan f.eks. starte på Wikipedia og så jobbe seg videre. Viggers skrev i går om krigsfangeleire i Bodø-regionen.

Grunnen til at jeg tar opp gårsdagen er også relatert til krigens grufullheter, nemlig bokverket «Våre Falne» som ble utgitt etter forslag fra Stortingets presidentskap. Dette verket skulle være et minneskrift over de som falt eller omkom på grunn av krigen.

Minneskriftet inneholder korte biografier med bilde av de falne, og oversikt over de viktigste kampområdene. Johan Garder og Gudrun Johnson påtok seg redasksjonen av den boiografiske delen av minneskriftet. Minneskriftet er i 4 store bind, inneholder ca 11.000 biografier, og med bilder av den falne.

DIS-Oslo/Akershus’ Trygve Stokkan indekserte verket for noen år siden, og ga resultatet til DIS-Norge. Denne indeksen ligger søkbar hos her. Digitalarkivet la i går ut den skannede versjonen av hele verket. Bok 1 dekker A-G, bok 2 H-K, bok 3 L–R og bok 4 S-Å. Biografiene er ordnet alfabetisk etter slektsnavn. Bakerst i bok 4 er det tillegg og rettelser for alle fire bøkene.

Det finnes også et annet verk i min bokhylle, nemlig «Nordmenn i fangenskap» av Kristian Ottosen. Dette kan være til hjelp når man jobber med slekt som var med i 2. verdenskrig. Denne ble utgitt som et ledd i regjeringens markering av 50-årsdagen for landets frigjøring fra Hitler-Tysklands okkupasjon. «Publikasjonen» – på mer enn 750 sider – har informasjon om norske kvinner, barn og menn som ble berøvet sin frihet under krigsårene 1939-1945. Fortegnelsen over fanger er langt fra komplett, bla. fordi mange av fengselsprotokollene ble ødelagt av okkupasjonsmakten.

Den utgaven jeg har i min hylle er en nyutgivelse fra 2004. Denne har en del rettelser, pluss at det er fjernet en del personer som riktignok var fanger, men var i fiendens tjeneste.

1 kommentar

  1. Synnove

    Ante ikke at det fantes et sökbart register til Våre Falne, har bökene og nå kan jeg altså söke på personernes foreldre og ektefeller også 1000 takk for den

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Cookies er små tekstfiler som blir lagret i nettleseren din av nettsidene du besøker. De inneholder vanligvis en nettside og en identifikator. Cookies bidrar til å forbedre opplevelsen din når du surfer på nettsiden vår, for eksempel gjennom å huske hvilke varer du legger i handlekurven.