Meny Lukk

Let etter Gjøgleren i Kristiania i 1923!

Et av de stedene på nettet jeg frekventerer, er Oslo Byarkiv.
(bildene har jeg klippet fra Oslo Byarkiv)

Jakten på Gjøgleren
I dag kom jeg hodestups inn i en (fiktiv) kriminalgåte, fra krysset Osterhougsgata/Calmeyersgate. Her har en lastebil blitt stjålet, (eieren er Avholdskafé-bestyrer Lund) og lastebilen er funnet igjen full av smuglersprit! Hvem kan ha vært så frekk at han eller hun har stjålet bilen Avholdskafé-bestyreren for å kjøre forbudt brennevin? Politiet trenger hjelp, det eneste de er sikre på er at det er «Gjøgleren» som står bak. Men de vet ikke hvem denne «Gjøgleren» er.

Ved å avhøre personene man finner i gatebildet, sjekke detaljer man finner rundt om, løser man gåten. Og husk å klikke på Adresseboken nederst også, da lærer du litt om historien i Kristiania på 1920-tallet. Ved hjelp av avhør og detaljer vi finner rundt i nærmiljøet, skal vi finne ut hvem «Gjøgleren» er.

Jeg greide det, så da greier sikkert andre det og! Denne var utrolig morsom, og med detaljer fra datidens historie, med bilder og tekst og lyd, er dette utrolig bra laget.

Aftenposten har også skrevet om Jakten på Gjøgleren!

Gratulerer Anette og Bård, våre gode venner på Oslo Byarkiv!

Alkoholens svøpe
Siden denne historien foregikk rundt Avholdskafeen Fredly (fiktig) på hjørnet av Calmeyersgate og Osterhausgata, måtte jeg sjekke litt om dette. For, også her på Vålerenga var det mange av familiene som måtte se fars lønn bli brukt til den «evinnelige spriten». Historiene er mange om konene som sto utafor Kværner for å vente på mannen når det var lønningsdag. Ellers ville hun ikke ha penger til mat og andre nødvendigheter til familien, og det ble forsorgen denne gangen også!

Flere avholdskafeer ble etablert i arbeiderstrøkene mellom skjenkestedene slik at folk kunne bli servert i et alkoholfritt miljø Brennevinsforbudet ble første gang innført i 1916. «Brennevinsdoktoren» ble snart et vanlig uttrykk, man kunne nemlig få lov å kjøpe vin og brennevin til medisinsk bruk, man måtte bare ha en resept fra lege. Den illegale omsetningen av alkohol var blomstrende. Smuglingen var velorganisert, og foregikk langs kysten av hele Sør- og Øst-Norge. I 1923 ble det skrevet ut hele 1,8 millioner resepter. Disse reseptene tilsvarte 0,8 liter 100 % alkohol per innbygger.

Min grandonkel fortalte om at en av min oldefars slektninger var med på «svartfiske» i Oslofjorden – smuglerbåtene kastet ut svarte kanner/tønner med sprit, og disse ble fisket opp av småbåter som rodde ut. Jeg har en mistanke om hvem av mine slektninger dette kan ha vært.

Lykke til i jakten på Gjøgleren!

1 kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Cookies er små tekstfiler som blir lagret i nettleseren din av nettsidene du besøker. De inneholder vanligvis en nettside og en identifikator. Cookies bidrar til å forbedre opplevelsen din når du surfer på nettsiden vår, for eksempel gjennom å huske hvilke varer du legger i handlekurven.