Meny Lukk

Ukens kulturminne – og bunaden!

Jeg har tidligere skrevet om Kulturminneåret 2009 her og spesielt om Digitalt fortalt. På nettsiden finner man også en slags «digitalt fortalt» nemlig Ukens Kulturminne. Hver uke blir et spesielt tema tatt opp, og fordypet. Denne måneden med nasjonaldag og andre vårlige aktiviteter, har helt typiske kulturminner skilt seg ut og fått egen omtale.

Uke 18, som inneholder datoen 1. mai, hva er vel et mer naturlig kuturminne enn Arbeiderfanen?

Arbeiderfanene har en lang og ærerik historie. Disse fanene er en kulturskatt, minner over arbeiderbevegelsens kamp for rettferdighet og likeverd. Faner er fortsatt viktig innslag i 1. mai feiringen, men de aller eldste fanene er ikke lenger i bruk. De er tatt vare på sammen med arkivmaterialet etter arbeiderbevegelsen.

Uke 20 som inneholder datoen 17. mai, Pølse med Lompe! det er vel kun Grandiosa som er mer populær spise i Norge i dag. Denne artikkelen er et artig stykke lese, anbefales!

Uke 21 ble tilegnet Bunadstilvirkningen. For det er nemlig tilvirkningen av folkedrakten som er gammel, tradisjon. De gamle håndverksteknikkene som lever videre i en bunad. Kunnskapen er viktig, og dette er et eget fag. Arbeidet er både tidkrevende og krever spesialkunnskap og ferdigheter. Les mer her.

Sjøl er jeg mer enn gjennomsnitlig opptatt av bunader. Jeg startet en egen nettside «Norske Bunader» for mange år siden, og har hatt besøk av over 100.000 personer bare de 2 siste årene, den gamle telleren gikk i frø på 99.999 besøk. Nettsiden min er på engelsk, dette fordi det ikke finnes noen engelskspråklig side med «alle» bunadene (jeg mangler mange mange jeg også). Det er forskjellige personer og firmaer som har rettighetene til forskjellige bunader og drakter, slik at informasjon om disse er spredt på mange forskjellige nettsteder. Noen er ikke på nett i det hele tatt.

Bildene på mine sider er private – noen av svært dårlig kvalitet. Men jeg har allikevel valgt å la dem bli liggende. De eldste bildene er ofte av dårlig kvalitet pga datidens skannere, uvitenhet osv.

Alle bildene er lagt ut med godkjenning av fotograf, og også av den som er avbildet. De bildene som er fra brosjyrer og annet, har jeg fått tillatelse til å bruke, og stort sett har jeg fornavn på alle de som er avbildet også fra brosjyrene. Det gjør at siden blir mer «personlig» – dette er ikke en komersiell side eller noen som helst slags reklame, men altså for å vise bunaden i bruk på eieren, ikke på en modell.

Bildene over er fra 17. februar 2001 (de som hadde bunad på på vår bryllupsfest) og 17. mai 2002 på Vålerenga.

Så dersom dere møter en sprø dame med kamera når dere har bunaden på, så er det nok bare meg!! Besøk gjerne bunadsiden min http://www.lailas.net/bunads.

Og – har du sendt meg et bilde som jeg ikke har lagt ut? Send meg en epost, jeg har vært veldig travel de siste 2 årene, så bunadsiden har ikke fått den oppmerksomheten den fortjener!

1 kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Cookies er små tekstfiler som blir lagret i nettleseren din av nettsidene du besøker. De inneholder vanligvis en nettside og en identifikator. Cookies bidrar til å forbedre opplevelsen din når du surfer på nettsiden vår, for eksempel gjennom å huske hvilke varer du legger i handlekurven.