Meny Lukk

Slektsforskerdagen – og for en dag!

Jeg er alltid nervøs når det kommer til viktige arrangementer der jeg ikke vet hvor mange som dukker opp. Så også i dag. «Tro om det kommer mange» sa jeg til Liv og Maja i bilen ned… «Du da» sier Liv, du tror aldri at det kommer noen, så kommer det mange». Hun har helt rett. Og …altså.

Før vi hadde alle utstillerne på plass på morgenen, måtte vi bare åpne dørene inn så ikke publikum skulle fryse på seg forskjellige ting. Så de fikk komme inn, og på slaget 1 mintutt og 53 sekunder over 10 fikk de alle komme ned i utstillingen.

Riksarkivet kommer som vanlig sent men godt – de var klare til klokka 10, så da er det helt i orden!

Takk til Jan Keus som stilte på kort varsel, med plakater og bukker! Det er viktig å vise hvor vi er, og Jan stilte etter at vi hadde fått 100% forfall fra ute-rigge-gutta. Jan er «gammel i tralten», og han har vært med på mange Slektsforskerdag-arrangementer. God å ha når det kniper!

Utstillingen ble megastilig, noen fikk nok litt smalere plassering enn de var vant med , men det er livet i en storby. Når vi planla plassering tenkte vi både på «hvem skal ha plass til å henge noe på vegg, hvem har mye besøk, hvem er ferske utstillere og hvem har faste og kjære medlemmer som kommer igjen. Og da måtte noen prioriteres sånn de ble. Neste gang blir andre puttet i kjelleren.Å få Jan Solberg til å åpne ballet ble veldig hyggelig, han er trygg og god, og kjenner foreningen vår. Han har jo vært leder i DIS-Norge! I tillegg er han generalsekretær i Norges Kulturvernforbund, et forbund med 200.000 medlemmer tilknytta sine medlemslag. Han snakket varmt om foreningen vår, og hvordan slektsforskeren har blitt den mest hjelpsomme person. Slektsforskning er ikke en hobby, det er en tilstand! (bildet av Jan ble dårlig, valgte å ikke bruke det).

Etter åpningen, holdt våre svenske venner (de beste svenskene noen sinne, fikk jeg vite) lov å slippe til med sin introduksjon til slektsforskning i Sverige. Nær 70-90 mennesker fulgte foredraget. Helt på slutten ble det som vanlig spørsmålsrunde, og siste innspill fikk Vidar og han spurte om DIStreff og DISbyt, når vi sender inn våre data, blir nordmennene i vår base «kasta ut» – eller har de system for treff på dem også? Vi er spent på svaret, Anita skulle finne det ut! Les hvordan svenskene opplevde Osloturen sin!

Etter foredraget fikk vi pakke fra DIS-Väst og deres venner, nemlig en hilsen i form av innrammet diplom, og 2 stk cder som skal legges inn på pc i Slektsforskernes Hus (Sveriges befolkning 1890 og Emibas (emigrasjonsprotokoller). Kjempeflotte gaver som kommer alle til gode! Begge disse cd’ene vil være tilgjengelig på for eksempel Slektskafeer og i bibliotekets åpningstid i Lakkegata. Sjekk Norsk Slektshistorisk forenings hjemmeside for åpningstider

Lars Nygård «klippet snoren» på den Kristiania Folketelling 1923, og jeg fikk gleden av å dele ut diplomer til de mest produktive registratorer og korrekturleserne. Vi tok bilde og – det kommer senere.

Årets tema var «Familieminner» – sett i lys av Kulturminneåret 2009, og temaforedraget var med Knut Bryn – «Familieminner i Slektsforskningen». Knut viste sin egen digitalt fortalte historie om Ramsøyni i Utladalen. Etter foredraget kom det mange spørsmål, og det viktige spørsmålet om rettigheter osv ble igjen stilt. Tone Moseid er «vår dame» på temaet, og hun kunne vise til artikler hun har vært med å begå i den nye boken «Lag Slektsbok». Boken er kun for salg via DIS-Norge. Den som ikke har sikret seg boken, bør kontakte oss umiddelbart! Vi solgte over 60 eks av boken i Oslo i går.

Etter temaforedraget fikk jeg som vanlig slippe til med mine vinflasker, og jeg hadde 12 sykk Masi til rådighet. Vi hadde akkurat nok til innskremte medarbeidere utenfor vårt eget styre, og jeg bevilget meg en selv. Håper alle synes det var greit 🙂 Som regel har vært nødt til å gi bort min til en som har fortjent den, men i år følte jeg faktisk at det var en liten klapp på skuldern, til Laila fra Laila! 🙂 Takk til alle dere som var med på å gøre dagen flott!

Her er Vidar og Jan ved salgs-standen vår. (De skulle vel ikke være der?) Begge gjorde en kjempeinnsats på hver sin måte. Vidar som overalt til stedeværende første propell, og Jan på plass med søking og hjelp til de som trengte det.

Per Steinar og Kjell, som hørte til på standen, solgte og solgte, både «Røtter», «Herred» og «Norslebib». Krus? De ga vi bort. Alle sammen. Nå er det tomt. De solgte også masse DISPins.

Morten Førstereis Thorvaldsen – huket fra DISchat, var også med og gjorde dagen flott for mange – bildet viser en meget fornøyd publikummer som fikk hjelp fra Morten!

Vi hadde i år som i fjor en egen stand med 5 personer som satt med hjelp og søking. Det var mindre «trøkk» enn i fjor. Vi merket også at det var færre besøkende. Men vi hjalp alle som kom, og de aller fleste gikk med et fornøyd smil om munnen. Mange lærte hvordan de skulle bruke Slektsforum, et av de mange viktige verktøy vi har på DIS-Norges web.

Takk til brukergruppene som stilte mann/damesterke! Alle fire brukergruppene våre, TMG, Reunion, BK og Legacy var med. Her representert ved Reunion-gruppen, som også hadde med Bildebehandling. Dette var en av de mer populære. Bildebehandling blir mer og mer aktuelt for oss som driver med slekt. Det å reparere og ta vare på gamle familiebilder (dette er jo familieminner i aller høyeste grad) opptar veldig mange.

Petter er også blitt en god venn og ivrig sliter, Han leder Legacy-brukergruppen, han holder kurs, han er på DISchat, han er i Valgkomiteen i DIS-O/A og…. sist men ikke minst, han har stor bil og sterke armer! Takk for innsatsen, Petter!

Petter hjalp oss med å hente og bringe til og fra SFH i Lakkeli, noe som er helt nødvendig når man skal ha med alt mulig rart. Tegnestifter og sånn. (og kassevis med bøker).

Publikum er de som gjør dagen komplett. Her ser vi at det var bra besøk rundt gutta på BK-standen, Helge på TMG-standen står trygg og god i bakgrunn. «Nettverkskongen» vår, som sørget for at alle kom på nett. Mer stabilt i år enn i fjor.

Takk til Helge også, vi kunne ikke gjort dette uten deg!

Jeg burde ha dratt fram enda flere av de som har hjulpet til, men jeg rakk ikke å ta flere bilder!

I år merket vi at redsel for folkemengder pga Influensaviruset H1N1 stoppet mange fra å komme. Dette til tross, vi delte ut ca 273″SFD-blekker» inkludert de utstillerne fikk. Så det er ikke hakkende galt! Alle som kom registrerte seg med navn og epostadresser. Vi fikk også tak i de som ikke er medlemmer, alle vil få en hyggelig hilsen fra oss på Epost. Kanskje vi hanker inn noen flere medlemmer der og?

Nye medlemmer eller ikke! Jeg fikk besøk av en ny slektning, vi deler….tipp tipp tipp tippoldefar! Nært, ikke sant? Bildet ble litt uklart, men det gjør ikke noe!

Nedrigginga? Den tok 20 minutter. Alle var enig om at det hadde vært en fin dag!

5 kommentarer

  1. Sannes

    Det stämmer det som Synnöve säger, alla norskar som man har i sitt släktforskningsprogram kommer med i svenska Disbyt.
    Jag lämnade in ett utdrag i början av året både till svenska disbyt och norska distreff och på båda ställena fungerar allt perfekt.
    /Susann

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Cookies er små tekstfiler som blir lagret i nettleseren din av nettsidene du besøker. De inneholder vanligvis en nettside og en identifikator. Cookies bidrar til å forbedre opplevelsen din når du surfer på nettsiden vår, for eksempel gjennom å huske hvilke varer du legger i handlekurven.