Meny Lukk

Menighetsinndeling og gater i Oslo

Stadig kommer spørsmålet om menighetsinndelinga i Oslo/Kristiania. I dette blog-innlegget fra november 2009 har jeg fortalt om et par måter å finne ut av dette på. Dette er like aktuelt, og siden enkelte lenker bla. hos DIS-Norge har endret seg, har jeg valgt å legge ut dette innlegget på nytt.

Reprise:

Jeg får veldig ofte spørsmål om hvilken kirke man bør lete i når familien bodde i den eller den gata. Dette er ikke enkelt i Oslo/Kristiania, da det endret seg stadig med nye menighetsinndelinger.

En kilde mange glemmer, er Folketellingen for Kristiania 1865, denne har nemlig feltet «bydel» som er gatens kirketilhørighet. Rundt 1865 var det heller ikke så mange menigheter i byen, så det er ikke uoverkommelig å lete i de forskjellige kirkebøkene.

Når vi kommer til rundt 1900 derimot, har byen fått mange flere kirker, og hele menighetskartet endret seg. I 1899 ble det trykket «Samlagsafstemningen i Kristiania 1899» – en oversikt over valgkretsene i byen. Denne var sammenfallende med menighetsgrensene. Det er som vanlig unntak: Uranienborg og Frogner kommer her inn under samme krets, men utgjorde to forskjellige menigheter. Denne er et uvurderlig hjelpemiddel når man jobber med slekt i Kristiania.

Men, man skal huske at den ovennevnte «Samlagsafstemningen» ikke er helt korrekt allerede året etter. Da kan man forsøke Riksarkivets oversikt over menighetene og når disse ble vedtatt. Denne oversikten krever imidlertid at du enten er litt kjent, eller har gode kart over byen.

Oslo Byarkiv har også lagt ut et kart fra 1911 som gir menighetsinndelingene. Dette kan med hell brukes sammen med Samlagsafstemningen. Kartet er hentet fra «Beretning om Kristiania kommune 1887-1911.

1 kommentar

  1. Synnøve

    En informativ blogg denne gang 1000 takk for det. Men hvor i all verden finner Du energien og tiden til å gjöre alt Du gjör? Skulle önske jeg hadde bare noen % av energien Din.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Cookies er små tekstfiler som blir lagret i nettleseren din av nettsidene du besøker. De inneholder vanligvis en nettside og en identifikator. Cookies bidrar til å forbedre opplevelsen din når du surfer på nettsiden vår, for eksempel gjennom å huske hvilke varer du legger i handlekurven.