Meny Lukk

Oslo/Kristiania og Aker – en administrasjonshistorisk oversikt…

For oss som begår slektsforskning i Kristiania/Oslo og Aker kan det av og til være grunn til å rive seg litt i håret. Hvor lå hva, hva var Aker, når ble Vålerenga og Grønland en del av byen, hvor gikk bygrensa i 1878…

Oslo ble ikke bygget på en dag, og alle veier fører ikke  rett til Grønland. Før 1948 måtte man via Aker for å komme inn til Oslo, og før 1925 het det ikke Oslo men Kristiania. Før 1878 lå Vålerenga i Aker, og før 1859 var også Grønland utenfor byens grense. Dette er ikke lett å holde orden på.


Oslo Byarkiv har laget en flott  tidslinje som forteller om byens innviklede utvikling opp gjennom tidene, fra ca år 1000 fram til 2004, og den bør skrives ut og henges på veggen hos alle som jobber med slekt i byen vår.

Flere kart ligger også på Byarkivets hjemmesider og det siste skuddet på stammen er Kart over Aker fra 1938. Dette kartet gir et flott bilde av Aker kommune, med sin blanding av naturlandskap, jordbruk, industri, villastrøk og bymessige strøk 10 år før sammenslåingen med Oslo. Se dette flotte kartet her.

Jeg har tidligere blogget om Menighetsindelingen i Oslo her  og om Kommunale folketellinger her


Kilde: Oslo Byarkiv

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Cookies er små tekstfiler som blir lagret i nettleseren din av nettsidene du besøker. De inneholder vanligvis en nettside og en identifikator. Cookies bidrar til å forbedre opplevelsen din når du surfer på nettsiden vår, for eksempel gjennom å huske hvilke varer du legger i handlekurven.