Meny Lukk

Kristiania 1885 – 131.578 tusen personer søkbare! Juhu!

Mette Kontorleder hadde et lite utspill på DISchat i dag…. «noen som kjenner til Kristiania 1885….» hvorpå jeg sier bare Hææææ? og så … fryd og glede! Jeg ville ikke blogge om denne før den var offentlig ute fra Digitalarkivet. Og i ettermiddag kom annonseringa! Flere tellinger fra 1885 har blitt lagt ut, og Digitalarkivets medarbeidere har fortalt meg at det er Digitalarkivets registreringsenhet på Voss som jobber med 1885-tellingen.

Det at denne 1885 tellingen for Kristiania kom ut  er en ren og skjær herlighet, da det var en enorm innflytting til Krisitania mellom 1865 og 1900. Vi kan følge slektningene våre fra 1865 til 1875-tellinga, (som nå blir registrert for resten av landet i samarbeide mellom DIS-Norge, Riksarkivaren og LDS) og nå har vi altså 1885 tellinga for bla. Krisitania! Se bildet til høyre for å se hva som er registrert for hele landet foreløpig!

Fra Digitalarkivet:
«1885 vart det bestemt at ein skulle ha folketeljingar i år der årstalet slutta med 0 og at den neste teljinga skulle haldast i 1890 Likevel vart det halden ei folketeljing i 1885 i nokre byar. Teljinga skulle gjennomførast mellom 31. desember 1885 og 1. januar 1886. Alle, inkludert midlertidig bortreiste heimehørande og besøkande, skulle teljast på teljingsstaden.»

Etter at Mette slapp bomben på DISchat (ja – det lønner seg å følge med på DISchat!!) var det et par stykker som bare sa: Hurraaaa og gikk rett inn i en tilstand av letesyken. Og det tok ikke lang tid før en av gutta jubla, en «long lost» tippetippetupp ble funnet!  Under ser man min oldemor Marie med mor og søsken i 1885 (fra Thor Olsens gate) Marie er min altså farmors mor.

og her er min oldefar og hans foreldre: (der kommer Normann fra!!)

Ta turen inn i Digitalarkivet, og søk fram 1885-tellinga via Databaseveljaren!!!  Trenger du enda mer detaljerte kilder for Kristiania/Oslo, så finnes det en folketelling for 1891. Ellers kan det nytte å ta turen til Oslo byarkiv.

Lykke til!

1 kommentar

  1. Liv Ofsdal

    Veldig bra dette! Jeg har vært på den tellinga før, med Kristiania pluss flere andre er nye nå!

    Og der var jommen meg mine oldeforeldre og, året før min mormor ble født 🙂 Artig å se!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Cookies er små tekstfiler som blir lagret i nettleseren din av nettsidene du besøker. De inneholder vanligvis en nettside og en identifikator. Cookies bidrar til å forbedre opplevelsen din når du surfer på nettsiden vår, for eksempel gjennom å huske hvilke varer du legger i handlekurven.