Meny Lukk

Facebook og slektsforskning

Alle er der. På Facebook. Nesten i hvertfall. Jeg skal ikke si at Facebook er noe man være på. Men, jeg er nå der. Og er innom flere ganger om dagen, dersom jeg allerede sitter ved en pc. Når jeg meldte meg på Facebook for et års tid siden, visste jeg vel ikke helt hva dette var (som de fleste andre). Nå er jeg vel ganske kjent rundt, og bruker en del tid på å holde kontakt med familie og venner den veien. Særlig artig er det jo å finne gamle skolekompiser, og andre gamle venner og kjente. Det er mange som har motforestillinger, og som ikke ønsker å melde seg inn i et slikt nettsamfunn. Det er lov. Jeg skjønner også foreldre som ønsker å begrense ungenes aktivitet i slike fora, der man kanskje ikke helt har kontroll med hvem de er i kontakt med. Dette gjelder forresten ikke bare ungene, voksne bør også være litt forsiktige med hva de skriver til hvem…

En annen viktig del utenom «vennene» på Facebook for meg, er grupper og sider, særlig de med slektsforsknings-relatert informasjon. Flere og flere organisasjoner, magasiner, firmaer og annet har laget seg sin egen lille sfære der ute i Facebook-verdenen.

Organisasjoner og magasiner promoterer møter, artikler eller andre aktiviteter de ønsker mer blest om eller innspill til. En glede er det å se at etter at DIS-Norge laget sin nye Facebook-side, har aktiviteten tatt seg veldig opp, det skjer noe på siden hver dag, og det kommer innspill og kommentarer. Utrolig flott!


Jeg er også medlem av siden til f.eks. Ancestry.com hvor jeg hver dag får melding om artikler, nye blogg-innlegg, nye databaser og annet de ønsker at medlemmene skal lese. På siden til ancestorville.com kommer det stadig tips og vink om slektsforskning i USA, og på hjemmesiden deres er det faktisk en genealogy-chat, hvor man kan snakke med amerikanske slektsforskere. Jeg tester ut denne chatten litt for å se om den kan være nyttig for oss norske. De er veldig hyggelige, og imøtekommende. (men alt går selvsagt på engelsk).

Jeg er medlem i en rekke andre slike grupper/sider også men det er altfor mange å liste opp. Søk litt selv, det er mye nyttig. (og mye dårlig). Er du allerede på Fjesboka? Ta deg en titt, søk litt rundt, eller sjekk hva andre slektsforskervenner er medlem i!

Jeg ser også at mange har opprettet egne grupper for etterkommere etter en «stamfar» eller «stammor» – eller for alle som har slektsnavnet Detogdet. Noen oppretter side for et slektsstevne, eller for å få inn informasjon til en ny digital bygdebok eller slektsbok. Dette er også utrolig nyttig.

Husk: Personinnstillinger og sånn – ja det må du finne ut av, og dette er noe du faktisk bør se litt på…..dine venners venners venner er ikke alltid dine venner!

Og mange av oss er så barnslige at vi farmer…. (dersom du ikke orker alle hestene og alle kuene og… så be om «skjul» ved innlegget – da kan du fjerne innleggene om den applikasjonen uten å skjule vennen….

Ses vi på Fjesboka!!

1 kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Cookies er små tekstfiler som blir lagret i nettleseren din av nettsidene du besøker. De inneholder vanligvis en nettside og en identifikator. Cookies bidrar til å forbedre opplevelsen din når du surfer på nettsiden vår, for eksempel gjennom å huske hvilke varer du legger i handlekurven.