Meny Lukk

Dødsfallsprotokoller og registre i Oslo – en ukjent kilde!

For mange er det en nesten marerittaktig opplevelse, det å oppdage at man har en slektning som kom til eller fra Oslo. Egentlig er det ikke så vanskelig, dersom man vet hvordan man skal angripe saken. Siden jeg har skrevet om mange av metodene tidligere, som for eksempel:

Dødsfallsprotokoller med register

En kilde mange ikke tenker på, er dødsfallsprotokollene – protokoller over dødsfallsmeldinger som ble sendt til byfogden i Christiania, og senere Oslo skifterett. Alle personer som døde i byen, skal stå i disse protokollene, fattig som rik.  (Dette gjelder også for resten av landet, men der har jeg ikke brukt denne kilden så mye som for Oslo).

Disse protokollene, (og skiftene fra ca 1701-1814) er skanna og ligger ute på Digitalarkivet. Disse protokollene startet i 1822.  Husk at Aker er egen kommune, og ligger for seg sjøl i materialet. Du må også vite når hvilke deler av Aker ble innlemmet i byen, det kan du lese om her (Byarkivets tidslinje om byens administrative historie).

Utsnittet under er fra den aller første innføringen fra 1822.

Protokollene er mikrofilmet til utpå 1950-tallet, men på grunn av at det kan finnes adopsjonsinformasjon i dem, er de ikke tilgjengelig på Digitalarkivet nyere enn 1935.  Men, det finnes registre til protokollene fra 1894 og tilgjengelig fram til 1950! Registrene er riktignok kun med navn og dato for dødsfall, og nummer på innføring og hvilken «avdeling» – protokoll de er innført i.

Noen protokoller inneholder mer opplysninger enn andre, og kan gi uvurderlig informasjon. Jeg fant innføringen til min 3xtippoldemor først i kirkeboka for Oslo Domkirke: nr. 267 her. Denne gir jo ikke mer enn vanlig informasjon….

 Men se på denne. Dette er fra Dødsfallsprotokollen

Kildeinformasjon: Oslo fylke, Christiania by, Dødsfallsprotokoll A 4 , 1846-1853,
Permanent sidelenke: http://www.arkivverket.no/URN:sk_read/25419/132
Det artige i denne inføringen er at alle barna er listet (ikke vanlig i disse protokollene) og her fant jeg en datter som ikke tidligere var kjent! Hun var ugift, men hadde en sønn, som har en stor etterslekt. Så – dette var utrolig interessant å finne.

 Registrene som starter i 1894 er satt opp alfabetisk på etternavn. (men ikke alfabetisk innenfor bokstavregisteret). Min tippoldemor var Hilda Amalie – gift 2. gang Hildrum. Ca 8-10 sider å lete igjennom, de er ført kronologisk innenfor hver bokstav:

Kildeinformasjon: Oslo fylke, Oslo skifterett, Dødsfallsprotokollregister 12 , 1912-1912,
Permanent sidelenke: http://www.arkivverket.no/URN:sk_read/27223/20
Legg merke til nr. 1306, og avd II – datoen er også grei å ta med. 

 Ved å finne denne innføringen, kunne jeg så gå til selve protokollen

Kildeinformasjon: Oslo fylke, Oslo skifterett, Avd. II, Dødsfallsprotokoll C 6 , 1911-1913
Permanent sidelenke: http://www.arkivverket.no/URN:sk_read/27306/137
og hva ser jeg? Hun har kun 1 barn i live (min oldemor fra første ekteskap). Og hennes mann har fått tillatelse til nytt giftermål, og jeg kan jobbe videre med ham! Ny og ukjent informasjon igjen! 

Dersom man ikke vet hvilken menighet Oslo/Kristiania-slektningen bodde i, kan man med hell bruke dødsfallsprotokollene. Særlig dersom personen døde etter 1894 er det ikke så mye å lete i. Disse protokollene inneholder informasjon om det ble holdt skifte etter den døde. Nr., datoer og jrnl-nr er å finne her. Dette er en utrolig kilde, som i tillegg er veldig tilgjengelig, da den stort sett er skrevet ganske lesbart for de fleste.

Test ut om du finner dine byfolk her da vel!

4 kommentarer

 1. Anne-Lise

  Jeg kan bare underskrive på at disse kildene er kjempefine, og har selv funnet flere av «mine» i dødsfallprotokoller og registre. Det står også oppført bosted til de avdøde, og da kan man jo lete videre i de årlige bytellingene. Anbefales !!

 2. Liv Ofsdal

  Flott og informativt innlegg Laila! Ja disse dødsfallsprotokollene er unike, og herlig at de er så mye mer tilgjengelige nå som de er skanna 🙂
  Jeg har brukt mang en stund på Riksarkivet på disse tidligere, men nå kan jeg sitte hjemme i hulen og bla og bla…
  Supert!

 3. Synnove

  Som de fleste av Dine blogger interesent og informativ men ukjendt håper jeg da virkelig at den ikke erm, håper flere om så begynner å bruke dem nå etter dette innlegget.

 4. Om Heim

  Heisann

  Vi er nye i bloggverden, så dette var første besøk hos deg. Må legge deg til, for bloggen din er en fantastisk gullgruve. Gleder meg til å komme tilbake å lese!

  Med ønske om en utmerket helg!
  Lilli og Håvard

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Cookies er små tekstfiler som blir lagret i nettleseren din av nettsidene du besøker. De inneholder vanligvis en nettside og en identifikator. Cookies bidrar til å forbedre opplevelsen din når du surfer på nettsiden vår, for eksempel gjennom å huske hvilke varer du legger i handlekurven.