Meny Lukk

Who do you think you are!


I kveld er det nest siste episode av WDYTYA som vi kaller den. Det blir min «favoritt» siden jeg liker Susan Sarandon veldig godt. Hun har en lang skuespiller-karriere bak seg, og sikkert foran seg også!

Hadde en prat med en (norsk) slektsforskerkollega her en dag, som synes det er for mye kjendiseri i denne serien. Jeg er vel litt enig i det. Men – jeg synes det er ok med en slik kjendis-serie og. Nå har vi jo Tore på Sporet og Sporløs, som handler om mannen i gata (eller helst på fortauet). Så da er det jo greit at kjendisene får sitt og? Den blir kanskje litt mer promotert fordi den er akkurat om kjendiser, skaper vel litt mer reklamepenger. Men jeg synes Tore på Sporet (har ikke sett Sporløs) er vel så bra, bare anderledes! TpS er vel mer i leia «finne slektning» mens WDYTYA går like mye på å finne bakover og familiehistorie. Så sånn sett er egentlig den siste litt mer interessant for meg.

Jeg synes (som jeg også synes om Tore på Sporet) at vi skulle sett mer av selve letingen. Hvordan de har kommet fram til akkurat den løsningen, den kilden, den personen. Jeg vet litt hvordan Tore jobber med enkelte saker, fordi jeg har jobbet for ham sjøl, og jeg vet jo at kjendisene i WDYTYA absolutt ikke gjør sin leting sjøl. Så hvordan gjør de det?

Det er utrolig artig å se når vi får være med inn i arkiver og bibliotekhyller, inn i samlingene til en»genealogy-society» (slektsforskerforening). Flere av hovedpersonene vi har møtt i WDYTYA har startet i en slik, Brook Shields i New Jersey, og Sarah Jessica Parker fikk hjelp i Massachusetts. En annen viktig fokusering de gjør i denne serien, er fokus på «snakk med dine nærmeste».

Jeg synes faktisk serien er bra, når en ser bort fra at det er forferdelig mye reklame (takk for reklamefritt tv, NRK) noe som gjør seeropplevelsen veldig blandet. Det er faktisk bedre å se den på nett-tv, selvom det der også er reklame, men kun et lite minutt, og kun en reklamesnutt. Vi ser helt klart at serien er myntet på den kvinnelige konsument , reklamene er veldig rettet mot kvinner. Men, om man tar det for det det er, så er det altså en underholdende serie som gir litt innsyn i forskjellige (noen ganger helt ukjente) historiske hendelser. Slavehandelen, Hekseforfølgelse, Gullrushet til California og borgerkrigen er hendelser som har vært ingdredienser. De går ikke i dybden på noen av dem, eller på kilder osv, men hvis man etter programmet går til Ancestry.com så har de en blog som gir mer informasjon om kilder osv som ble brukt i episoden. Her kan du se bloggen som ble skrevet etter episoden om Brooke Shields

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Cookies er små tekstfiler som blir lagret i nettleseren din av nettsidene du besøker. De inneholder vanligvis en nettside og en identifikator. Cookies bidrar til å forbedre opplevelsen din når du surfer på nettsiden vår, for eksempel gjennom å huske hvilke varer du legger i handlekurven.