Meny Lukk

Farmors halvsøskens far til besvær

Farmoren min, Ida Solveig Dahl (Thorshaug) ble født på Strævopbråten i Ski i 1911. Foreldrene hennes ble aldri gift, og når farmor ble døpt i Ski kirke, står det at faren hadde reist til Amerika. Jeg har ikke egentlig jobbet noe særlig med å finne ham, siden jeg ikke er 100% sikker på hvem han er. Men kanskje det også er på tide?

Farmors mor, Marie Lauritzia Dahl, hadde 3 barn fra før farmor ble født, også utenfor ekteskap. Disse er født mellom 1896-1900, alle i Kristiania. Disse er altså halvsøsken til farmoren min. Jeg tror at hun og faren til de andre barna bare var veldig forut for sin tid, de var nemlig samboere! I folketellinga i 1900 så står nemlig familien oppført i samme husstand, og de står som gift. Dette er dog ikke riktig. Marie Lauritzia Dahl og Emil Nikolai Westerberg ble aldri gift. Men jeg forstår at de lot som, i den tiden de levde i, så sant de kunne. Jeg regner ikke med at folketellingen krevde vielsesattest..

Emil Nikolai Westerberg har gitt meg noen grå hår. Jeg har lett etter Emil Westerberg i mange år, uten å finne noe sikkert. Men, når folketellingene for Sverige dukket opp i søkbar form (om enn ikke gratis), fant jeg altså en kar i Gävleborg som kunne passe.Med navnet Emil Nicolay Westerberg, født i Sverige på 1860-tallet, kun en som passet, og jeg har i dag jobbet meg framover på denne karen, og funnet en del sammenfallende informasjon som jeg nå tar for «bevis» på at det er min farmors halvsøskens far!

Utsnittet under er fra Jacob kirkebok i Kristiania, Ingrid Charlotte er farmors ene halvsøster:

 Først er det altså

  • navnet – Emil Nikolai Vesterberg, født i Sverige 1861 fra dåp til den ene datteren. (folketellinga sier 1867, men jeg tar dette for greit foreløpig)
  • yrket – Emil Nikolai er malersvend ved dåpen til datteren Ingrid Charlotte, og født i 1861
  •  I folketellinga for 1900 kaller Emil Nikolai og Marie datteren Ingrid Charlotte for «Napolia». Dette er et veldig spesielt navn, som jeg ikke har sett mange andre steder.Hvor i all verden kommer dette «kjelenavnet» fra? Hun har ikke dette med i dåpen.

 Utklippet over er fra folketellingen for Gävle 1890. Her er Emil gift og har barn.

  • navnet Emil Nicolaus Westerberg, født i 1861, maler

 I et husforhør fra 1860 for Gävle fant jeg Emil Nicolaus med foreldre og søsken. Og der fant jeg det som gjør at jeg er helt sikker på at jeg har funnet rett person. Søsteren tl Emil Nicolaus heter – akkurat – Napolia. Dette kan ikke være annet enn rett familie.

Så Emil Nikolay Westerberg reiste fra kone og mange barn, i Gävle. I 1900 finner jeg kona hans, Klara Marie Westin og 5 barn alene. I anmerkningen står det at hun er gift med «obefindtlig» Emil Westerberg.

Han hadde stukket av, og skaffet seg ny familie i Oslo.

Hvor han endte sine dager, det vet vi enda ikke. En tur på Riksarkivet for å se i kassene med «utlendinger» – kanskje det forteller noe?


2 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Cookies er små tekstfiler som blir lagret i nettleseren din av nettsidene du besøker. De inneholder vanligvis en nettside og en identifikator. Cookies bidrar til å forbedre opplevelsen din når du surfer på nettsiden vår, for eksempel gjennom å huske hvilke varer du legger i handlekurven.