Meny Lukk

Aftenpostens arkiv – en gullgruve!

Aftenposten har nå kommet med en fantastisk tjeneste. De har nemlig lagt ut alle aviser fra 1860 til i dag – og hver dag kommer nyeste utgave inn i arkivet.

 Klikk her for å gå til arkivet

Nå skal sant sies, de eldste avisene er langt fra søkbare. De er nemlig trykket i gotisk skrift, og dette har ikke skanninga tatt høyde for. Så der er det lite å finne søkbart. Men man kan bla og lese! Jeg regner med at skanninga har gått fra mikrofilm, siden det er veldig mange aviser med noe dårlig kvalitet. Men, de er lesbare!
Noe kunne også vært gjort med brukergrensesnittet, for eksempel en knapp med «se neste dags avis», når jeg leter etter en dødsannonse (disse er ikke søkbare som regel, det er kun redaksjonelt stoff som er søkbart. Men, lister over anmeldte dødsfall er søkbare, slik at man kan ta utgangspunkt i disse og så lete seg framover/bakover etter en dødsannonse. Det blir en del museklikk for musesyke armer sånn det er nå. Jeg noterer meg en del, og sender inn en epost etter hvert.

Eksempel på hva man kan finne:

14. august 1860 var denne notisen å lese på side tre i «Christiania Adresseblad»:

Mange slektsforskere vil nok kjenne igjen familienavn i denne anmeldelsen, både overtoldbetjent Michelet,  grosserer Parelius fra Christiansand og Lensmand Olsen fra Hamar, her er  Skipper Schjelderup fra Grimstad og kjøpmand Andersen fra Lillehammer. Og selvsagt, og selvsagt, Hofgaard fra Landet!

28. oktober 1947 hadde oldefaren min 50 års jubileum som skredder: Her var det til og med bilde av ham! Utrolig gøy!

Og, i 1960 døde oldefar, den 29. mars sto følgende lille notis i Aftenposten på side 13:

Her er det bare å bla og kose seg, det er jo ikke akkurat den store sommer-følelsen, så da har man jo litt å pusle med innendørs…

Slik så Aftenpostens morgenutgave den dagen jeg ble født:

1 kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Cookies er små tekstfiler som blir lagret i nettleseren din av nettsidene du besøker. De inneholder vanligvis en nettside og en identifikator. Cookies bidrar til å forbedre opplevelsen din når du surfer på nettsiden vår, for eksempel gjennom å huske hvilke varer du legger i handlekurven.