Meny Lukk

Skal du bedrive slektsforskning i sommer?

Er du en av mange som blir hjemme i sommer, og satser på nydelig Norgesvær? Vi vet vel at det kan beskrives som risikosport i enkelte, mens for andre er det som en liten rusletur. Været i vårt lange land kan bare beskrives som spennende…

Dersom du til og med har tenkt å dra på jakt i arkiver eller i biblioteker, så anbefaler jeg at du sjekker og dobbeltsjekker åpningstider. Disse pleier nesten uten unntak å være redusert i ferietiden. Arkivverkets åpningstider finner du her under de forskjellige statsarkivenes sider. Oslo Byarkiv har redusert sin torsdags langåpen dag. Deichman (bibliotekene i Oslo) er det stedet som har mest brukervennlige åpningstider, men også her er det reduserte tider. (Husk at Deichman har et veldig bra lokalhistorie- og slektshistorie-samling, mye er plassert i magasinet). Dersom du ikke er i Oslo, men på et annet sted der du ønsker å benytte lokale arkiver/biblioteker kan det lønne seg å forberede seg ved å sjekke åpningstider. Husk at du kan låne inn fra andre biblioteker i landet f.eks. bygdebøker og slektslitteratur!

Internett….
Men, det er et sted som aldri er stengt, nemlig Internett. Veldig mange har jo også netttilgang på hytta eller campingen eller hvor man nå befinner seg i verden.

Her har du jo de store muligheter for slektsforskning til alle døgnets tider. Jeg vil her dra fram to av DIS-Norges fabelaktige tjenester, nemlig DIS-Norges Slektsforum hvor du får hjelp til de mest intrikate slektsspørsmål, tydehjelp når du står fast, og diskutere kilder og metoder (og alt annet som har med slekt å gjøre!

En annen tjeneste mange ikke husker på er DISchat – et «praterom» hvor vi prater slekt og diverse både tidlig og sent. Her kan hjelp til tyding dras fram som en av de store fordeler, du får hjelp «på direkten» – mange har jo bygdebøker i hylla si for oppslag, det er alltid noen der fra de enkelte lagene av DIS, og også ofte fra sentralstyret til DIS-Norge. En fin måte å bli kjent med andre slektsforskere på! Alderen er fra veldig ung til ganske opp i  årene, og alle er velkommen.

Gravminnefotografering
Dersom virkelig sola titter frem, og du har et digitalkamara i lommen, kan gravminnefotografering kanskje være en aktivitet for den som trenger å komme seg ut av sofaen en stund. Husk da å kontakte det lokale lagets koordinator, for å høre om den kirkegården/gravlunden du har i nærheten er «ledig» for fotografering. Les mer her om prosjektet!

Mye man altså kan gjøre om været sier inneaktiviteter, og mye kan man gjøre om været sier ute… en slektsforsker kjeder seg aldri!

Tegningen oppe til høyre har jeg lånt fra den fantastiske tegneren og illustratøren Lars Rudebjer

1 kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Cookies er små tekstfiler som blir lagret i nettleseren din av nettsidene du besøker. De inneholder vanligvis en nettside og en identifikator. Cookies bidrar til å forbedre opplevelsen din når du surfer på nettsiden vår, for eksempel gjennom å huske hvilke varer du legger i handlekurven.