Meny Lukk

Oldeforeldre eller farmors onkel og tante?

For et flott bilde av mine oldeforeldre! Eller er det farmors onkel og tante? Jeg sier som Ole Brumm; «ja takk, begge deler».

I juni skrev jeg om farmor og hennes «besværlige» familie. Farmor ble «adoptert» av sin mors søster, Anna Dahl født den 27. november 1880 i Kristiania (døpt 10 år gammel i Trefoldighetskirken etter mange år som medlem av Adventist-menigheten) og hennes mann rørleggermester Carl Edon Thorshaug født 6. februar 1874 på Torshov i Gjerdrum. Denne «adopsjonen» skjedde tidlig, og senest i 1918 når farmors biologiske mor døde. Jeg tror imidlertid at farmor bodde hos Anna og Carl allerede fra hun var veldig liten.

Dette var lenge før adopsjonslovene kom, så jeg har ikke funnet noen papirer på noen offentlig adopsjon, men hun vokste i hvertfall opp hos Carl og Anna på Lørenskog.

Carl og Anna er også de som pappa kaller for sine besteforeldre, så da er de det. Mine oldeforeldre. Men, etter at jeg begynte med denne slektsforskningen, har jeg selvsagt også jobbet med den biologiske linjen til farmors foreldre. Noe er lett – siden Anna er søstern til farmors biologiske mor Marie Lauritsia. Men noe er også vanskelig, siden faren ikke lar seg identifisere sånn helt uten videre. Han lar jeg ligge inntil videre.

Jeg har sett mange bilder av Carl og Anna fra de var «gamle», men i fotokassen hjemme hos mine foreldre fant jeg dette bildet, som jeg synes er utrolig flott. Jeg tror dette bildet må være tatt på bryllupsdagen, de giftet seg i Gamle Aker kirke 5. april 1903.

Fotografen var Geo. Betzonich som hadde atelier i Grændsen 4. I databasen til NB/Preuss over fotografer står det følgende om fotografen:

«Var sannsynligvis dansk, familien kom fra Steyermark. G. m. Sofie Johnsen, datter av Mariken og Stian J. (senere g. m. fotograf Ragnvald Væring). Ifølge Bjørn Ochsner fotograferte han i København 1896-98 og ble medlem av Dansk Fot. Foren. i 1896. I årene 1902-03 var han innehaver av «Atelier Moderne» Vaagsalm. 3 i Bergen. Fra 1902 drev han dessuten «Det Amerikanske Atelier» i Christiania med adressene Karl Johans gade 27, Kirkegaden 8 og 30, og fra 1903 Grændsen 4. Atelieret i Grændsen ble sannsynligvis drevet sammen med ektefellen, som også betegnes som fotograf ca. 1915. Hun drev det (etter mannens død?) til 1922, da det ble overtatt av Bernhard Schwartzmann. I 1942 ble det så overtatt av Alf Mathisen.»

Virkested:
1902-?: Oslo
1914 ca-1917: Drammen; Bragernes
1914 ca-1917: Moss (filial)
1902-1903: Bergen

Kilder:
Bonge, Susanne: Eldre norske fotografer, 1980


4 kommentarer

  1. Greta

    Hei Laila.
    Har litt erfaring med at par gikk til fotograf i forbindelse med forlovelsen i stedet for bryllup, men flott å ha et sånnt bilde uansett.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Cookies er små tekstfiler som blir lagret i nettleseren din av nettsidene du besøker. De inneholder vanligvis en nettside og en identifikator. Cookies bidrar til å forbedre opplevelsen din når du surfer på nettsiden vår, for eksempel gjennom å huske hvilke varer du legger i handlekurven.