Meny Lukk

Gjennombrudd etter mange års leting!

En av min oldefars mange søsken, Ragnvald Alexander Larsen, har vært en av mine mangemange «problembarn» i slektsforskninga. Jeg har visst en del om ham, men ikke hva han gjorde mellom 1904 – det siste sporet jeg hadde i de kommunale folketellingene i Kristiania, og 1915 – det året han melder seg inn i Grafisk Forening i Kristiania.

Ragnvald Alexander ble født i Urtegata 12 på Grønland i Kristiania 30. april 1881. Samme år, 19. juni, ble han døpt i Grønland kirke. Foreldrene var Alexander Theodor Larsen og hustru Julie Caroline Marie Johnsen. Ragnvald var nr. 4 i søskenflokken som bestod av:

  • Sofus Bertrand f. 11. januar 1876 død 20. juni 1888 av difteri.
  • Ragnhild Signe f. 4. februar 1877 – ukjent skjebne, men vi vet at hun fikk en sønn utenfor ekteskap i 1910.
  • Borghild Marie f. 23. mars 1879 – fikk 2 barn utenfor ekteskap, ett i 1898 og ett i 1904, før hun før 1914 reiste til Tyskland, og ble gift med slakteren Paul Hasche i Lübeck.
  • Ragnvald Alexander – mannen i denne gåten
  • Torbjørn Normann, f. 19. april 1883 i Heimdalsgata på Grønland, ble gift og fikk 4 barn, døde i Oslo 23. mars 1960 (dette er min oldefar).
  • Brynhild Rina f. 27. mars 1886, ble gift og fikk 4 barn, døde i Oslo 25. mars 1976. (dette er Livs mormor).

I et gammelt album jeg har arvet, er det et bilde av Ragnvald Alexander, med påskriften «Ragnvald Alexander med kone, datter og svigerforeldre». Jeg er sikker på at de var gift, ellers hadde nok ikke dette bildet blitt tatt. Jeg har liksom ikke jobbet noe med saken sjøl i Danmark, men jeg har sendt ut noen følere her og der.

Jeg fikk tak i oldefars dødsannonse for en stund siden. Der står Ragnvald Alexander oppført, så da vet jeg at han levde i 1960. Dødsfallet hans må jeg lete etter her i Norge, for jeg vet at han skal ha vært på et aldershjem i Østfold på 1950tallet en gang.

Men – tilbake til Ragnvalds «Danmarksfamilie».

Denne uka fikk jeg dreisen på de danske kirkebøkene som ligger skannet og gratis på nett www.arkivalieronline.dk

Danmark har også gratis kilder på nett, som vi har i Norge. De er ikke like brukervennlige, men når man har jobbet litt med dem, er det mulig å finne ut av dem. Både Folketellinger og kirkebøker er tilgjengelig.

Vor Frues kirkebok for Ålborg købstad, Ålborgs Amt, i 1909 – finner jeg på side 206 vielsen hans. Etter mange års leting finner jeg endelig noe håndfast, samt navnet på kvinnen han giftet seg med og sannsynligvis fikk barn med! Han giftet seg borgerlig, på Rådhuset, 23. mars 1909. Men de er altså innført i kirkeboka (heldig for meg

Her er bildet av Ragnvald og familien: Kanskje det er mulig å finne jenta? Jeg tror ikke hun er i live enda, men hun kan ha barn som kan være i live. Det blir spennende å se hva jeg finner på Rigsarkivet i København neste uke!

1 kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Cookies er små tekstfiler som blir lagret i nettleseren din av nettsidene du besøker. De inneholder vanligvis en nettside og en identifikator. Cookies bidrar til å forbedre opplevelsen din når du surfer på nettsiden vår, for eksempel gjennom å huske hvilke varer du legger i handlekurven.