Meny Lukk

Oslo Byarkiv en fredelig oase om sommeren!

 I går avtalte Liv og jeg at vi skulle ta en tur på Oslo Byarkiv. Jeg hadde ikke egentlig forberedt så mye å lete på, men det er alltid noen hull å tette, og alltid noen kilder som må dobbeltsjekkes. Sommeren er en deilig tid på byarkivet, få mennesker på lesesalen, slik at ventetiden på arkivsaker er kort, og vi trenger ikke være så redde for å forstyrre andre lesesalsgjester.

Den første halvtimen gikk med til å hjelpe en hyggelig eldre mann med å finne sine Engebretsen i Baldersgate, og det var arti å se at de faktisk opprinnelig kom fra Norderhov der jeg også har masse slekt fra! De lett nedslitte maskinene som vi nå bruker til å lese mikrofilm på Byarkivet begynner å bli vanskelige å håndtere for folk som ikke vet hvordan de må kjæles med og lirkes til. Men – mannen fikk hjelpen sin (av meg) – og gikk lykkelig og glad hjem!

Det neste var å gjøre oppslag for en god chatte- og slektsforskervenn, OddvarJ, som trengte et oppslag i Oslo Adressebok. Siden maskinene var så slitne, måtte det bli med en adressebok denne gang, vi får se om de har fått orden på maskinparken til neste gang!

De kommunale folketellingene etter 1904 har med seg fødselsdatoer, noe som er en flott kilde til å lete videre etter informasjon. Det var dette jeg var ute etter på flere familier fra Grønland. Jeg leter også etter Ragnvald Larsen som jeg skrev om i går. Han skal ha kommet tilbake til Norge, og bodd i Oslo sier de som husker ham, men jeg finner ham ikke noen steder. Jeg får bare fortsette letingen!

Adressebøkene for Kristiania/Oslo, samt enkelte årganger for Aker er tilgjengelig. Fra 1955 er Oslo tilgjengelig i hylla, før 1955 er de tilgjengelig på mikrofilm.

Disse adressebøkene forteller hvordan situasjonen var senhøsten året før det som er påtrykket, 1920 forteller om situasjonen senhøsten 1919.

Liv fant masse i sin leting i de kommunale folketellingene, ved hjelp av først å bruke adressebøkene. Bildet under viser henne i ivrig søk i noen av de nyere folketellingene for Oslo, som har 60 års klausul (i motsetning til de statlige som nå har 100 års klausul).

 

Sjøl ble jeg sittende og kikke litt på bøker og blader, byarkivet får tilsendt tidsskrifter fra de fleste historielag og vel-foreninger i kommunen. Og, både DISputten, Slekt og Data og Vålerenga Historielags «Mer gammelt enn Nytt» var i hyllene.

Siden Oslo Byarkiv nå har trådløst nett for sine lesesalsgjester, går det an å sitte der og jobbe bredt med slektsforskningen, og mens jeg ventet på Liv, tok jeg et dypdykk i DIgitalarkivets dødsfallsprotokoller (som jeg har blogget om tidligere her. Her fant jeg noe veldig interessant, som jeg må jobbe mer med, nemlig at jeg har flere slektninger i Amerika enn jeg før var klar over!  I innføringen i dødsfallsprotokollen for Skibstømmermand Johan Karlsen står det nemlig at han har 8 myndige børn, hvor 3 bor i Amerika!

 
Etter arkivturen fortjente vi lunsj, og gikk på Smia på Vålerenga og nøt en liten entrecote i solen… (og et lite glass hv til lokalbefolkningen, Liv skulle kjøre hjem, så hun fikk en mugge Maridals-vin…. (det som ser ut som bernaise er ikke det – det var noe som var veldig sunt… )

1 kommentar

  1. Liv Ofsdal

    Takk for en alldeles hyggelig dag i hovedstaden! Både på arkiv og på Smia – 2 yndlingssteder i byen. Litt å forske videre på fikk jeg med meg hjem og – blogger litt etterhvert.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Cookies er små tekstfiler som blir lagret i nettleseren din av nettsidene du besøker. De inneholder vanligvis en nettside og en identifikator. Cookies bidrar til å forbedre opplevelsen din når du surfer på nettsiden vår, for eksempel gjennom å huske hvilke varer du legger i handlekurven.