Meny Lukk

Gjennombrudd – Ragnvald Alexander Larsen – en oppfølging.

Etter at jeg hadde lagt ut innlegget om Ragnvald Alexander søndag 25. juli, sendte jeg en epost til riksarkivet@arkivverket.no med spørsmål om oppslag i arkiver for Utenriksdepartementet. Der finnes både utreisetillatelser, barnebidrags-korrespondanse og annet som kan glede en slektsforsker. Jeg fikk med en gang en automagisk svarmelding om at jeg på grunn av ferieavvikling ville få svar innen 6-8 uker. En slektsforsker vet at slike svartider må påregnes, så jeg smurte meg inn med den vanlige tålmodigheten….

Men hva dukker opp allerede onsdag 28. juli? Jo et svar fra Riksarkivet! Jeg ble helt «stum» over slik en service, og særlig at jeg fikk med flere sider skannet materiale om Ragnvald, at han rundt 1911-1913 hadde flyttet hjem til Norge, og at han ikke var noe flink med betaling av barnebidragene. I brevet fra Riksarkivet står det også at det er flere dokumenter i Ragnvalds «mappe» – så jeg må nok dit neste fredag og kikke i denne.

Jeg vil ikke ta med alle detaljene, her i bloggen, Men – jeg fikk flere små biter viktig informasjon:

  • Han var forpliktet til å betale bidrag fra 1. januar 1913 (sannsynligvis ble de skilt før denne dato)
  • Andrea Larsen (Ragnvalds kone) bodde i Øster Gravensgate 5 i 1913 (for funn i folketellinger)
  • Ragnvald hadde adresse i Notodden (hvor han sannsynligvis jobbet for Teledølen) i 1912.
  • Ragnvald bodde i Østfold i 1913, hvor han arbeidet ved Centraltrykkeriet i Fredrikstad
  • Andrea og Ragnvald fikk 2 barn, ikke bare den ene datteren vi kjenner til, og i brevene oppgis fødselsdatoene for jentene, Ragnhild Nathalie Andrea f. 1910 og Caja Johanne Juliane Ovidia Adolphine f. 1912. (har med hensikt ikke med f.datoene her).
  • Ragnvald er nevnt som «midlertidig fraværende i Norge» 1. februar 1911 (i folketellingen). Datteren Caja er født 8.4.1912.  Ragnvald må derfor ha vært i Danmark en tur mellom her, ellers er han ikke Cajas far. Siden det ikke er funnet protest-skriv om dette, var nok Ragnvaldpå besøk i Norge, for så å komme tilbake til Ålborg. I brevene står det at han først var i Norge for å finne seg arbeide.

Så etter dette var det bare å kaste seg over kirkebøkene. Ragnhild fant jeg med en gang i krikeboken for Vor Frelser i Ålborg,

men Caja har jeg enda ikke funnet døpt. Mer leting må til. Men jeg fant Andrea og jentene, samt Andras foreldre boende i Østre Gravensgate  i folketellingen 1916: (kvaliteten var veldig dårlig også på arkivalieronline.dk) I folketellingen står det at de tilhørte Folkekirken, så de bør være tilstede i kirkebøkene.

Dette er så spennende, jeg er usikker på hvor jeg nå skal lete videre for å se om Caja og Ragnhild ble gift og evt. har etterkommere. Jeg vet jo heller ikke om de ønsker kontakt, eller om de vet at de har slekt i Norge…. Men finne dem, ja det vil jeg! Regner med at et innlegg på www.dis.dk sitt DISforum kan være til hjelp- i hvertfall til trøst og tips.

1 kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Cookies er små tekstfiler som blir lagret i nettleseren din av nettsidene du besøker. De inneholder vanligvis en nettside og en identifikator. Cookies bidrar til å forbedre opplevelsen din når du surfer på nettsiden vår, for eksempel gjennom å huske hvilke varer du legger i handlekurven.