Meny Lukk

Mellerud Museum – ikke kjør forbi!

Mellerud Museum i motlys

Et av helgens stopp var på Mellerud Museum. Jeg har hørt om stedet av flere som har vært innom, både for sin utrolig hyggelige stab, for sitt slektsforsker-arkiv og for sine utstillinger.

Olof Ljung signerer sin bok «De for åt Amerika»

Det kostet 20 kroner å komme inn, en pris det er helt ok å leve med, og prisen inkluderte en prat med Olof Ljung som har bygget opp museet. Han er i dag godt over 80 år, og still going strong!

Mellerud ble tingplass i 1647.  I det siste tinghuset, oppført i 1909, forekommer fremdeles Nordal- og Sundals herreders ting hver måned. I andre etasje og i det store lofts-rommet, har Mellerud- Holm-, Järns Hembygdsförening bygget opp Mellerud Museum og Slektsforskningsarkivet. De startet jobben i 1985, da Olof Ljung ble «pensjonist», og kom hit for å bygge sitt «livsverk».

Jeg fortalte Olof om min tipptippoldefar som bodde i backstugan på Mølen under Bjälverød i Skee. Olof fortalte da at de hadde en ekte backstuga i museet! 

Disse menneskene – Sofia er søster til min tippoldemor – bodde i backstugan (også kalt ryggås-stuga) på Mølen under Bjälverød i Skee. Dette må ha vært forferdelig trangt og fattigslig!
Olof og backstugu-sittaren. (Sittaren til høyre..)

I back- eller ryggåsstugan kunne vi føle de fattige og eiendomsløses harde liv. Mannen i kroken sitter og lager sopelimer, og kona sitter ved rokken.

treske-karene med sine «prållar»- her treskes kornet.
Inne på låven ligger et ungt par og koser seg… (ble det litt uekte barn av dette etter hvert trooo?

Som dere ser, alt var utrolig bra satt opp. Jeg tok masse bilder, men det får være med de eksemplene over. Hyggelig av Olof å la oss knipse i vei, det er ikke alle museer som lar en få lov til slikt.

Denne duken ble brodert under 2. verdenskrig av «Holms kvinnelige hemvärn». For å få sitt navn sydd på duken, måtte man betale 25 øre. Disse pengene gikk til foreningen virksomhet. Blant annet til hjelp til Finland!

Mellerud Museums har flere ansatte. Noen av dem er også slektsforskere, og vi hilste på blant andre Anneli nede på Emigrant-konferansen. Mellerud Museum har som tidligere nevnt også et slektsforskningsarkiv, med et stort utvalg av kirkebøker på microfische. Sverige har ikke det fabelaktige tilbudet vi har i Norge med gratis tilgjengelig kirkebokmateriale på nett, derfor er det det fremdeles aktuelt og nødvendig med slike biblioteker og arkiver for folk å jobbe med kirkebøker på film/fische-lesere.

Et viktig prosjekt på museet er «Emigrantar från Dalsland». Blant annet skannes fotografier – mest fra en fotograf fra Mellerud, men også andre personers fotografier er med, blant annet fra USA.  Her ønsker de hjelp til å identifisere personer på bildene, og kanskje noen norrbaggar kjenner noen av dem? Ta en titt her:

Mellerud Museums fotoprosjekt.

2 kommentarer

  1. Synnove

    Synes man kan missforstå slutten på Din fine blogg, Det er neppe mange som leser kirkeböker på film/fiche i Sverige idag, SVAR låner ikke ut filmede kirkeböker lenger. De finnes, som Du vet på nettet, problemet er isteden at det koster penger å abonnere på dem, men det gjör jo de fleste bliblioteker.

  2. Anne-Lise

    Hyggelig å se igjen Melleruds Museum. Jeg var innom der for to år siden faktisk. Husker spesielt godt den navnebroderte, store duken. Det er et ste jeg gjerne drar innom igjen. Min gode brevvenninnne gjennom mange år, bor ca 8-900 meter unna.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Cookies er små tekstfiler som blir lagret i nettleseren din av nettsidene du besøker. De inneholder vanligvis en nettside og en identifikator. Cookies bidrar til å forbedre opplevelsen din når du surfer på nettsiden vår, for eksempel gjennom å huske hvilke varer du legger i handlekurven.