Meny Lukk

Solfylt søndag med museumsbesøk..

Her mente han at byen skulle ligge. Akkurat her! 

Christian ble født 12 april 1577, og levde til 28. februar 1648. Han tilhørte huset Oldenburg og var sønn av kong Frederik II og Sophie av Mecklenburg. Christian IV var knapt 11 år da han ble farløs. Christian var konge av Danmark og Norge og hertug av Slesvig og Holsten fra 1588 til 1648. Han hadde nok en stor bursdagskalender, det må ha tatt på å holde styr på fødselsdagene til 24 barn!  Sikkert mange som kan si de er etterkommere etter denne karen!

Men, Christian kunne mer enn å lage barn! Han var en stor byggherre og by-grunnlegger. Christian har satt spor etter seg. Kirker, tårn og slott. Byer. Han fikk det til den gode Christian! I Norge har vi altså Christiania. (som senere ble Kristiania. Så Oslo), vi har Christiansand og vi har Kongsberg.

På Christiania Torv finnes Det gamle Rådhus, var byens første Rådhus. Bygningen sto ferdig i 1641, og var rådhus mellom 1641 og 1733. Mer om bygningen kan leses på Wikipedia. En flott nettutstilling om Kvadraturen finner du på hos kulturnett.no hvor også mye annen flott informasjon er å finne! Titten er verdt det! Det finnes også et flott kulturminne-atlas for den som ønsker å bli bedre kjent med området!

Christian IV og Christiansen  – Christiansen til høyre – i en dyp konsentrert samtale om byen…

I annen etasje over restauranten «Det gamle Rådhus» (åpnet 1. mars 1983) finner man i dag et lite museum – Teatermuseet. Dette er en del av Oslo Bymuseum. Hit gikk altså turen vår denne solfylte søndagen. Når vi kom opp trappen, ble vi møtt av en søt og hyggelig dame, som viste oss inn i utstillingen om Christianias utvikling fra 1648 til 1840. Utrolig bra laget, med mye informasjon og bilder, og modeller av de eldste bygningene rundt i byen. Vi fikk også se en 15 minutters film om byens utvikling, også veldig bra satt sammen. Denne kunne vi få se på med enten engelsk eller norsk tale. Mens vi var i dette lille museet, var det stadig folk innom, både amerikanske og tyske turister, og flere norske besøkende. Så bra! Anbefales dersom man er interessert i byens utvikling og historie! Husk å ta med kontanter dersom du liker å handle bøker osv på sånne steder, de tok ikke kort. Inngangen var gratis, noe som jo fortjener en liten utstilling bare det!

Etter å ha vært museumsbesøkende, rusla vi videre, var innom i Øvre Slottsgate og hilste på konsulent Liv (var ikke oppe, ville ikke forstyrre de arbeidende damer), og så rusla vi rundt om Nasjonalteateret, hilste på vakre Wenche Foss som står så flott i blomsterparken. Statuen sto ferdig i 2007, og er laget av Per Ung, som jeg faktisk har i min slektsdatabase.

Wenche Foss – Eva Wenche Steenfeldt Stang – født 5. desember 1917 Etter å ha hilst på Wenche ruslet vi videre, kanskje en liten forfriskning på Teddy’s Softbar i Brogata? Lokalhistoriewikien har laget et eget prosjekt om denne gata som går fra Vaterlands bru til Storgata. Teddy’s var selvsagt stengt, så da bestemte vi oss for å ta turen til Lompa istedet. Lompa – eller som det egentlig heter – Olympen – har fått et nytt liv, og fremstår i dag som noe helt annet enn det den var når jeg bodde i Grønlandsleiret på begynnelsen av 1980-tallet.

 På veien til Lompa gikk vi over Vaterlands bru, og der var det et yrende fugleliv, og.. mer liv enn vi syntes var hyggelig… karen på midten var en lys og spill levende løpende spisende rotte…. Fuglene gadd ikke bry seg om ham en gang, så de var nok vant med å se slike spise maten som var blitt kastet ned til dem… så slutt å mate fuglene, de finner mat selv!

Etter en deilig lunsj på Lompa (tartar og kremet soppsuppe) ruslet vi hjem til Vålerenga, hvor bakgården i Hedmarksgata 1 var en fin avslutning på en deilig søndag!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Cookies er små tekstfiler som blir lagret i nettleseren din av nettsidene du besøker. De inneholder vanligvis en nettside og en identifikator. Cookies bidrar til å forbedre opplevelsen din når du surfer på nettsiden vår, for eksempel gjennom å huske hvilke varer du legger i handlekurven.