Meny Lukk

Utfordring fra Greta… (igjen)

Greta utfordrer meg for 2. gang… uten egentlig å være utfordrende (for det er noe helt annet, og jeg vil ikke si at Greta er det…) Den forrige utfordringen fra Greta var denne som jeg svarte på på denne måten

Denne gangen gjelder utfordringen Bøker, og da må jeg si jeg måtte tenke litt! 

Hvilken bok leser du akkurat nå?
Det første spørsmålet ga allerede en liten utfordring, fordi jeg leser nemlig flere bøker på en gang. Ikke fysisk på en gang, men på nattbordet ligger akkurat nå tre bøker. Men dette blir nok ingen kort blogg…..

1. Thor Gotaas og Roger Kvarsvik: Ørkenen Sur, som jeg er nesten ferdig med. Boken forteller om en norsk bosetting i New York som jeg aldri har hørt om. Uteliggerkolonien i Brooklyn – bestående av mange skandinaver og noen andre europeere, gjerne avmønstra sjøfolk som ikke fikk  nytt hyre eller ikke hadde penger til å reise hjem, menn som ikke greide å tilpasse seg, menn som ikke fikk jobb osv. En flott bok med gode kildehenvisninger, navneregister og en bra litteraturliste. Anbefales!

2. «Vi, de druknede», av Carsten Jensen, med handling fra fiskersamfunnet Marstal, på øya Ærø i Danmark, gjennom fire generasjoner, fra den tyskdanske krig i 1848, og fram til mai,1945. En rar bok, både morsom og trist, både om krig, sult, savn glede og kjærlighet, med flere hovedpersoner og seilskutetid! Flere av hovedpersonene er blant «de druknede»…Spennende og morsom. Og tung. over 800 sider! Herlig lesning.

3: Greg Roberts: Shantaram: som er en helt annen type bok, kanskje litt mer «mannebok»? Røverfortelling, skjebnedrama, gangsterhistorie og kjærlighetsroman… Jeg jeg leser den faktisk for andre gang! En bok fylt av krydder, India, en utrolig morsom «turistguide» Prabaker, og hovedpersoenne som rømmer fra en fengselsdom for væpnede ran i Australia til India, bosetter seg i slummen og livnærer seg som «lege».  Også en «tung» bok på nesten 900 sider. Masse bok for penga!

Hvor liker du best å lese?
Denne var lett. I senga. Jeg sover veldig lite (dersom man ikke kan greie seg med 8 timer søvn, får man ta natta til hjelp)….  og ofte sluker jeg en halv bok i løpet av en natt (derfor leses Shantaram for 2. gang). Jeg leser også mye på en balkong på cruisebåt, eller når jeg ligger ved svømmebassenget i Florida…  Noen ganger må en bok leses med full konsentrasjon, eller den bør ikke være i nærheten av vått, som for eksempel en vakker bok jeg gleder meg til å lese mer i nemlig: China – People, Place, and Cultury Story, som har permer laget av noe som ligner silke! En utrolig flott bok. Da koser jeg meg ute på lanai’en.


Hvilken bok skulle du ønske ble filmet?
Jeg er ingen film-person i det hele tatt, har aldri tid til å sitte rolig og se en hel film. Det er da mye morsommere å lese en bok, snatre på nett, forske slekt, møte venner…. så her melder jeg faktisk pass. Jeg skal dog se siste Harry Potterfilmen når jeg kommer over til USA i november…

Hva er favorittboka di?
Det må være Vilhelm_Mobergs bøker om Utvandrerne. Jeg har lest bøkene mange ganger, og koser meg med dem. Jeg tror det var disse bøkene som gjorde at jeg ble så opptatt av emigrantforskning og utvandringa til Amerika.

Er det noen bøker du ser fram til å lese de neste månedene?
Flere bøker ligger og venter på meg i leiligheten vår i Englewood. Blant annet Carl Hiaasens siste «Star Island». Jeg har lest alle hans bøker, og de er helt vanvittige. Gleder meg!  En annen bok som venter på meg der er «Norwegians in America – their history and record». Denne boken er en oversatt nyutgivelse av Martin Ulvestads bøker fra 1907 og 1913. Spennende!
På båten over regner jeg med at jeg finner noen slitne krimbøker i biblioteket, som skal slukes mellom flere tidsskrifter og artikler jeg har samlet på pc’n. Tiden flyr!

Hva synes du er den fineste forsiden på en bok?
Denne var heller ikke lett. Det er noen tusen bøker som har gått gjennom mine hender. Men – noen bøker har selvsagt vakrere forsider enn andre! Den som slår meg akkurat nå er faktisk «Vi, de druknede» – som er avbildet lenger opp.  Men – det er vel som det sies – «den fineste bilen i væla er den jeg kjører nå…..» så jeg skal ikke si at jeg ikke har sett finere.

Så skal altså utfordringen gå videre, og da ufordrer jeg Viggo, som jeg vet leser en del, TorillJ som jeg vet skulle ønske hun kunne lese mye mer bare hun finner tid og bøkene, og OddvarJ som leser mye men helt andre ting enn mange andre!

God bok!

2 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Cookies er små tekstfiler som blir lagret i nettleseren din av nettsidene du besøker. De inneholder vanligvis en nettside og en identifikator. Cookies bidrar til å forbedre opplevelsen din når du surfer på nettsiden vår, for eksempel gjennom å huske hvilke varer du legger i handlekurven.