Meny Lukk

Sarithas Amerikagåte

Saritha på Slektsplassen har vel i utgangspunktet ikke spurt om hjelp til å lete etter folkene sine som reiste til Amerika, men jeg fant ut at jeg i formiddag ville prøve å se om ikke litt av løsningen kan finnes – så kan hun kanskje jobbe videre selv, eller spørre ute på vårt fabelaktige Slektsforum!

Familien Saritha leter etter er denne

Pernille Karoline Simonsdatter (f. 15.6.1855) og Jakob Andreas Maas Jakobsen (f. 09.6.1856) giftet seg i Hamarøy 21.5.1877. De hadde ti barn, og bodde her på Husøen på Hamarøy i 1900  (mange av barna bodde ikke sammen med foreldrene)

 1. Ida Sofie
 2. Adin Maas (lenke til 1900-tellinga),
 3. Antora Amalie
 4. Ingeborg Neonora
 5. Edvart Korelius
 6. Ragnhild
 7. Ida Sofie
 8. Kristen Olai
 9. Jacob Pareli
 10. Ellida Kristine (lenke til fødsel, foreldrene var utmeldt av statskirken)

1. Fødselsdata på alle som reiser.
Saritha lurer på hvor hun bør begynne. Jeg regner med at hun har alle fødselsdatoene på barna. Dette er i såpass nyere tid, viktig. Særlig fordi nyere kilder ofte har med seg fødselsdatoer, og da er det lett å bekrefte at funn er rett.

2. Kilder til at familien reiser ut.
Sarithas kilde var en slektsbok etter mormor. Denne kilden er ikke alltid helt pålitelig, og som muntlige overleveringer kan minnebøker og annet ofte bli feil. Av og til kan det være at man ikke ønsker å vite eller å skrive hele sannheten, eller man vet ikke? Kilder til at familien reiser finnes ofte i utflyttelistene i kirkebøkene, og etter 1867 som her – i politiets emigrantprotokoller.

Det virker som om pappa Jakob A. M. Jakobsen var en tur på rekognisering alene i 1901. Jeg fant ham nemlig i emigrantprotokollen for Trondheim 16. oktober 1901.  
Jacob Maas ankom Ellis Island  3. november 1901 – og dersom du nå søker selv på Jacob Maas så får du ham opp som et av mange treff (kun en i 1901). For å se shipsmanifest må du registrere deg, dette er ufarlig og gratis. (Det kan være at de spør om noe donasjoner, men det trenger du ikke).
 
Det kan altså se ut som det ikke er helt rett årstall i slektsboken til Saritha, for utfra det man finner i de samme emigrantprotokollene, er at resten av familien kom etter allerede i 1902. Men det ser ikke ut til at alle barna dro sammen med moren Pernille,  noen dro for seg sjøl.  Adin dro i 1903, med kone og barn!  Han hadde altså giftet seg før han dro, dette bør sjekkes ut litt mer hjemme i Norge.
Datteren Ingeborg dro også alene i juli 1902I 1910 kan Saritha finne ut om det kanskje var noen av barna som ble igjen hjemme i Norge?  Da har vi i hvertfall bevist at meldte seg for politiet for emigrasjon til Rice Lake, Wisconsin. 1910-tellingen viser en kolonne om USA-tur, så den kan være interessant.

3. Kilder til at familien virkelig ankom USA.
Dette kan være mange forskjellige kilder. Den viktige i første omgang er å finne dem i shipsmanifestene som sirlig ble ført over alle passasjerer. Det var viktig for kapteinen at han ikke hadde for mange passasjerer på lista si i forhold til riktig antall, og det var viktig for havnemyndighetene i USA at det var riktig antall på listene. Dette pga at de måtte betale en avgift for hver passasjer som kom i land. Så de som ikke er strøket over eller på andre måter «anullert» på shipsmanifestene, de kan man nesten alltid regne med tråkket i land i USA (eller i Canada).

De fleste kildene til familien i USA finnes på Ancestry.com. Dette er dessverre en betalingstjeneste. Det finnes også mye på Familysearch.org – sjekk ut pilot.familysearch.org

Jeg foreslår at med den informasjonen jeg har funnet om Emigrasjonen fra Norge, lager nå Saritha et innlegg på DIS-Norges Slektsforum, under Emigrasjon til USA. Bare husk på å ta med lenker til kirkebøkene for alle fødselsdatoer på barna, så blir hjelperne lykkelige 🙂 Husk også familien til Adin.

                                                                                                                             

1 kommentar

 1. Saritha

  Så spennende Laila! Tusen takk for et nyttig innlegg, nå må jeg jo skynde meg å lage en link fra min blogg til til din så folk kan se hva du fant. Jeg skal gå videre med denne saken og hadde jo tenkt å finne så mye informasjon som mulig, men det går litt sakte!

  Tusen takk for all hjelp!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Cookies er små tekstfiler som blir lagret i nettleseren din av nettsidene du besøker. De inneholder vanligvis en nettside og en identifikator. Cookies bidrar til å forbedre opplevelsen din når du surfer på nettsiden vår, for eksempel gjennom å huske hvilke varer du legger i handlekurven.