Meny Lukk

Slektsforskning på bøljan blå…

De fleste vet at vi er på vei over Atlanteren pr. båt, medbringende både pc og andre nyttige remedier. Dette er vår 4. Atlanterhavskryssing pr. cruisebåt, og vi vet hva vi går til. Blant annet 6 deilige dager i ett strekk uten å se land noen steder! Hva jeg bruker tiden på? Lese og slappe av selvsagt, mye mat og kos, vi har truffet gamle cruise-venner og funnet noen nye som vi kommer til å treffe på vei tilbake i april, og vi har truffet folk vi håper vi ikke treffer igjen…  Jeg tror faktisk vi er de eneste skandinavene om bord og. Båten er for øvrig nydelig inni, men ser ut som en kontainerbåt utenfra.
Men – altså hva gjør man utenom det innlysende? (mat, vin, mat mat mat, vin og mat)
Jeg har brukt timer på å rydde i min slektsdatabase! En fin funksjon i Legacy oppdaget jeg i går, da fant jeg nemlig en funksjon som snuste gjennom hele basen på leit etter ugyldige datoer! Og ja, jeg hadde for eksempel
 •         7 personer som var født, døpt eller begravet den 31. juni
 •          9 personer som hadde et årstall som startet med 1118xx
 •          3 datoer som var skrevet med | i stedet for 1
 •          1 tipp som var født i 2813
Disse knotteleifene kunne sikkert ha vært unngått ved å legge inn en kontroll på datoer, men jeg orker ikke å sitte og bekrefte alt som er (skal sjekke ut dette litt nærmere når jeg kommer fram). Men, når det er en slik funksjon, ja da er jeg fornøyd.
I familien til manden er det laget et hefte med etterkommere fra hans mors bestefar, og dette heftet har jeg nå endelig fått lagt inn opplysningene fra. Alt skal selvsagt gås etter i sømmene, og kirkebøker må sjekkes på de som dette er mulig. Nyere datoer får jeg bare satse på at svigermor har skrevet rett. Heftet er håndskrevet, og har med barn født til og med 1999. I tillegg er ektefeller og samboere tatt med. 
Kildene mine er også et kapittel for seg. Når jeg startet slektsforskningen, var ikke kirkebøkene skannet og lagt ut, og jeg hadde derfor en måte å legge inn kildene på. Nå ønsker jeg å standardisere på samme lest som de blir navngitt i fra Arkivverket, og jeg er nesten ferdig. Bare ca 50 linjer igjen som skal endres!
Jeg har også laget en rapport over ”mulige problemer”, her er det mange ting å ta tak i. Blant annet sortere ungene i rekkefølge, dobbeltsjekke alder på mor ved fødsel, begravelser foretatt et visst antall dager og uker etter dødsfall. Noen av disse tingene må sjekkes med kirkebøker for hånden, men en del (sortere barn bl.a) kan fint gjøres uten.
Så – en slektsforsker hviler aldri, det er alltid noe en kan få gjort selv om man bokstavelig talt er uten nettilgang. (Den pakken vi har kjøpt, koster 0,42 USD pr minutt, så det vil si at vi er forsiktige med bruken). Heldigvis er nettet raskt og greit, og det er trådløst også på hybelen, så vi slipper å fly båten rundt for å få lest epost.
Jeg har fått flere eposter med bønner om oppslag og hjelp også, disse får vente til vi kommer fram…
Ship ohoi!

2 kommentarer

 1. Ingmar

  Hrmff, vurderer sterkt å melde deg på eit Petter/Henning kurs i Legacy. Barnelærdom det derre 🙂

  Åsså kan du no få eit kyyrs med meg når det gjelder sjømannsuttrykk 🙂

  Ellers så må eg få sei at du skriv like steike godt som du alltid har gjort, eg setter pris på å lese bloggen din.

  Vyrdsamt
  SailorBoy

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Cookies er små tekstfiler som blir lagret i nettleseren din av nettsidene du besøker. De inneholder vanligvis en nettside og en identifikator. Cookies bidrar til å forbedre opplevelsen din når du surfer på nettsiden vår, for eksempel gjennom å huske hvilke varer du legger i handlekurven.