Meny Lukk

Trodde du at du hadde alle barna? (eller: sjekk flere kilder)

Min tipptippoldemor Anne Sophie Olsdatter (1817-1896) var gift 2 ganger. I hennes andre ekteskap med malersvennen Nils Johnsen (1808-1857) fra Bergen, var det kun en datter. Min tippoldemor, Julie Caroline Marie Johnsen (1855-1888). Foreldrene giftet seg i Oslo Domkirke i oktober 1854, så de rakk nok ikke å få flere barn før Nils døde. (hvis de ikke fikk barn før de giftet seg, men det er ingenting som tyder på det).

Men i Anne Sophies første ekteskap med kurvmakersvenn Hans Jacob Olsen (1818-1849) fra Bislet (de gifta seg i Oslo Domkirke i januar 1845) så var det i 1865-tellinga 2 barn, nemlig

Anne Gurina f. i april 1845. Hun er i folktellinga 1865 notert som «vanfør» og hennes videre skjebne er ikke funnet foreløpig)
Hans Jacob født i september 1849 (i 1865-tellinga er han notert som matros, og vi har ikke vært i stand til å finne ham igjen senere).

Når Anne Sophies første mann Hans Jacob dør i 1849 er det en vanlig innføring i kirkeboken her, med de opplysningene man pleier å finne.  (Oslo Domkirke, MINI 25). Men, i innføringa i dødsfallsprotokollen står det litt mer om familieforholdene. Her står det nemlig at han etterlater seg 2 umyndige barn, og at enka er frugtsommelig!  En annen ting med denne innføringa i dødsfallsprotokollen dobbelt-beviser at vi har med rett mann å gjøre, i og med at hans fulle navn, samt navnet på enka er nevnt. I Kirkeboka for Oslo Domkirke var kun yrket nevnt og at han var gift.

Men altså, i mine slektsopplysninger hadde jeg bare 2 barn, og denne innføringa i dødsfallsprotokollen forteller at enka er fruktsommelig – hun er jo med barn. Dette må være den tassen som ble født i september 1849.  Hans Jacob. Oppkalt etter pappan sin. Som døde juli i 1849. Dette vil si at de hadde et barn jeg ikke hadde notert eller funnet. Her var det visst bare å brette opp skjorteermene og gå i gang med å lete…

Som det late mennesket jeg er (og siden jeg for tiden kun bruker kortermet t-skjorte) kasta jeg meg over Familysearch.org siden jeg vet at de har bra med kirkebøker fra Oslo registrert. Og hva kommer opp – jo ei lita jente som passer pent inn mellom Anne Gurina og Hans Jacob!

Name: Dorthea Marie Hansen
Gender: Female
Baptism/Christening Date: 10 Oct 1847
Baptism/Christening Place: DOMKIRKEN, OSLO, AKERSHUS, NORWAY
Birth Date: 23 May 1847
Father’s Name: Hans Jacob Olsen
Mother’s Name: Anne Sophie Olsdr
Indexing Project (Batch) Number: C42465-7
System Origin: Norway-EASy
Source Film Number: 255748
Reference Number:
Collection: Norway Baptisms, 1634-1927

Så nå er det bare å svinge seg rundt, og se om vi finner ut noe mer om denne jenta. Hun levde i hvertfall når faren døde i 1849, kanskje hun nådde voksen alder? Jeg skal nå gå gjennom fadderne på barna til min tippoldemor Julie, og sjekke om hun har vært med i noen av barnedåpene. De to andre søsknene vet vi jo foreløpig ingenting mer om…..

Moralen er:

  • Sjekk om det finnes dødsfallsprotokoller for det området der du har slekt – selvom du har funnet dødsfallet i kirkeboken. Det står ofte mye mer informasjon her.
  • Kjør et foreldresøk i Familysearch, her kan det dukke opp overraskelser.
  • Sjekk DiStreff om det er andre som har noen av de samme navnene i sine baser

1 kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Cookies er små tekstfiler som blir lagret i nettleseren din av nettsidene du besøker. De inneholder vanligvis en nettside og en identifikator. Cookies bidrar til å forbedre opplevelsen din når du surfer på nettsiden vår, for eksempel gjennom å huske hvilke varer du legger i handlekurven.