Meny Lukk

Folketellinga 1910 – fryd og glede! (og litt gråt og tenners gnidsel)

For oss slektsforskere var det julaften, bursdag, nyttårsaften 1. desember 2010 norsk tid midnatt (kl 06.00 PM her i Florida). Da slapp Arkivverket løs 1910-tellinga, søkbar på både Digitalarkivet og Registreringssentralen for Historiske data.

Serverrommet i Bergen gikk nok varmt, og det satt nok en del data- og arkivmennesker der og bet negler og holdt seg for ørene, men jeg tror at etter som tiden gikk, kunne de puste ut og smelle sjampanjen! Gratulerer til Arkivverket med nok milepæl.

Jeg har kost meg noen timer, stort sett er ting som de skal være i min familie, men litt nytt har jeg funnet, og fått rettet opp noen feil jeg selv har gjort.

Det ble meldt om en del feil i selve dataene, fødselsdatoer er ført feil (om dette er feil i original, feil tastet eller mangelfull korrekturlesing, ja det er umulig å si foreløpig). Navn er skrevet på andre måter enn de pleide å skrive dem (dette er ikke uvanlig for oss slektsforskere) og gårdsnavn og stedsnavn har også en ny skrivemåte enn f.eks. 1900.

Men det er enda en liten ting vi skal huske på når det gjelder den nyutlagte folketellinga. Det mangler mange, eller de er godt skjult.

  • Jeg leter etter en søster av min oldefar, som jeg vet giftet seg i Tyskland i 1914. I 1900 bodde hun i Sandefjord, der hvor min tippoldefar også bodde med ny kone. Nå kan det hende at Borghild Marie hadde reist til Tyskland allerede (hvor hun giftet seg i 1914) men dette er jeg usikker på… Jeg ser imidlertid av RHD sine data at det kun er registrert 1.638 personer i Sandefjord i 1910, mens det i 1900 var registrert 5.180. Hvor har alle disse menneskene tatt veien?
  • Jeg leter etter faren til farmors adoptivfar Theodor fra Gjerdrum. Etter det jeg har sett av andre kilder led han av en eller annen sinnsykdom. Men, uansett hvordan jeg har lett etter ham, finner jeg ham ikke. Kona hans er heller ikke med, hun bodde i Gjerdrum i 1910. Kanskje hun var og besøkte mannen sin?

Digitalarkivet har lagt ut denne siden som forteller om noen av manglene, men jeg tror det mangler mye mer, og det er skremmende.

Kilde: Digitalarkivet:

I motsetning til for tidligere folketellinger mangler det i 1910-tellingen ikke  hele kommuner i originalmaterialet. Kompletthetskontrollen har avdekket:

  • at én hel tellingskrets (i Gjerstad i Aust-Agder) og en mengde huslister og familielister i en rekke kommuner mangler. Så langt er det listet opp ca. 125 manglende huslister  i tillegg til den hele kretsen. Den manglende kretsen og huslistene skal ifølge hoved- og kretslistene inneholde ca. 4 850 personer.
  • I tillegg mangler altså noen familielister i byene (det blir spennende å se hvilke)
  • alle skipslistene (og dette må være en del personer)
  • alle mentalsykehus og asyl i landet. (dette forklarer nok hvor min Theodor har tatt veien)
  • for slottet i Drammensveien 1 i Kristiania mangler én av tre familielister, som kanskje inneholder kongefamilien?

En fullstendig mangelliste for 1910-tellingen forventes å bli ferdigstilt omkring 1. februar 2011, og vil da bli publisert

Men altså, det mangler mer enn det som står over. Lurer på hvem som har stukket av med alt dette papiret…..

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Cookies er små tekstfiler som blir lagret i nettleseren din av nettsidene du besøker. De inneholder vanligvis en nettside og en identifikator. Cookies bidrar til å forbedre opplevelsen din når du surfer på nettsiden vår, for eksempel gjennom å huske hvilke varer du legger i handlekurven.