Meny Lukk

Folketellinga 1910 – noe tenner og litt gnidsel…

Vel – jeg har jo ymta om det før, og fortsetter litt, det er mye rart, særlig på datosiden i 1910-tellinga. Jeg har nå en god liste jeg skal sjekke  (hvis jeg får lov) på Riksarkivet når jeg kommer hjem.

Denne er et godt eksempel:

Min tippoldemor Hilda Amalie var født 21. november 1861. Men hennes ektemann nr. 2 – han ble født 11. august 1870. I Kristiania. Og de bodde lenge sammen med min oldefar Torbjørn og familien, så det kan ikke ha vært noen stor hemmelighet.

En ting jeg lurer veldig på er – var dette en «selvtelling» eller var det en person som rusla rundt og noterte informasjon sirlig inn i skjemaer? Jeg skjønner at det er feil i tellingene. Det kunne være naboen som oppga info, eller det kunne være at man ikke helt visste.  En slik tellemann som rusla rundt i nabolaget og telte og telte, ja han kunne jo bli ør i hodet av all informasjonen, han kanskje hadde ikke flere skjemaer igjen når han kom til Brugata 19… hmmm mye som kan ha skjedd!

Jaja – det å se originalen vil uansett være interessant!

2 kommentarer

  1. Synnove

    Håper at Du får se originalen og selvsagt utgår jeg fra rapport her. Man må alltid huske på at det tilkommer flere feil hvergang et menneske er innblandet så bare det og transkribere en kilde utgjör en risiko for flere feil

  2. Greta

    Det er FOR mange feil i denne tellingen til å slå seg til ro med. Så det er bra du tar ansvar Lailia, vi er mange som venter spent på våren nå da 😉

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Cookies er små tekstfiler som blir lagret i nettleseren din av nettsidene du besøker. De inneholder vanligvis en nettside og en identifikator. Cookies bidrar til å forbedre opplevelsen din når du surfer på nettsiden vår, for eksempel gjennom å huske hvilke varer du legger i handlekurven.