Meny Lukk

Emigranter i Digitalarkivet

Dersom man ikke helt vet hvor en person emigrerte fra, var det tidligere litt jobb å søke gjennom de forskjellige basene hos Digitalarkivet. Nå har de laget opplegg for søk i alle baser samtidig.

Velg først  http://arkivverket.no/digitalarkivet

og finn «Emigranter» midt på siden. 

Sitat fra Digitalarkivet:

«Her har me samla databasar/sider over alle som flytta på seg eller registrerte seg for å flytte. Begrepet emigrant er såleis tolka svært vidt. Med emigrant tenkjer ein gjerne på dei som flytta ut av landet. For å finna dei kan ein sjå i emigrantprotokollar og passregistre, men ein kan og finna dei i skipslistene.
Dei originale kjeldene til desse databasane/sidene ligg bevart i ulike arkiv på ulike stader. Storparten av databasane er registrert frå norske kjelder, men det er og nokre databasar frå utenlandske kjelder».

Her får du fram databaseveljaren, og de underkategoriene som finnes med emigrantmateriale.

Du får også mulighet for globalt søk, riktignok så søker man her i alle basene i Digitalarkivet, men det er allikevel enklere enn å kjøre enkelt-søk i hver av utreisehavnenes politiprotokoller.

Lykke til!

6 kommentarer

  1. Britt

    Når det gjelder søk i alle basene er det fortsatt mangler. Tidligere søkte jeg etter min bestefar som emigrerte fra Ålesund i 1900. På søk i ”alle basar” skrev jeg etternavn og fornavn nøyaktig slik som det står i emigrantprotokollen i Ålesund, men får han ikke opp. Det samme skjer med hans søster som reiste 7 år tidligere. Når jeg prøver igjen i dag får jeg de fortsatt ikke opp. Men utfra et svar som ble gitt fra Digitalarkivet skal ”alle basar” bli tilsluttet i løpet av året. http://forum.arkivverket.no/index.php?/topic/216-soek-i-alle-basar/

  2. Britt

    Ved søk i alle baser ser jeg stadig vekk emigranter over Ålesund, så noe er der. Men ikke disse to. Siden jeg finner andre tror jeg ikke feilen ligger hos meg, men navn magler i alle fall. Uvist av hvilken grunn. Dette har gjort at jeg ikke stoler på at jeg finner det jeg leter etter i «alle baser». Jeg kan sende en forespørsel om dette.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Cookies er små tekstfiler som blir lagret i nettleseren din av nettsidene du besøker. De inneholder vanligvis en nettside og en identifikator. Cookies bidrar til å forbedre opplevelsen din når du surfer på nettsiden vår, for eksempel gjennom å huske hvilke varer du legger i handlekurven.