Meny Lukk

Tippoldemors søstre dro til Amerika

Hilda Amalie

Farfars bestemor, og min tippoldemor, Hilda Amalie Johnsson (1861-1912)  hadde minst 7 søsken som vi har funnet i kildene i Mo og Naverstad, Bohuslän Sverige.

Tre av disse søsknene døde før de fylte fem år. En datter, Augusta (1864-1951) ble gift og ble boende på gården Norra Naverstad, min tippoldemor Hilda Amalie flyttet til Norge, ble gift med sin skreddermester Carl Oscar Olofsson Wildrup (1861-1889) som nr. 71 i 1887 i  Grønland kirke, og fikk min oldemor Olga Otelie i 1887. Oldemor Olga ble født bare en måned senere på Rikshospitalet, og hun døde i Oslo i 1951.  Mens 3 søstre altså emigrerte til Amerika, alle tre via Norge.

To av søstrene var «enkle» å finne ut av:

Thekla Amanda

Thekla Amanda, f. 11.11.1881 på Norra Naverstad, flyttet først til Oslo. I 1900 bodde hun som tjenestejente (sammen med sin søster Emma Justina) hos familien Detleff i Tollbodgaten 7, Thekla var tjenestejente noen år, og siste adressen før hun emigrerte var Grünersgate 9. Denne adressen hadde hun også når hun emigrerte i 1916 til New York med Kristianiafjord. . Hun  ankom Ellis Island 30. september 1916, og oppga søsteren Emma Justina, bosatt i Oscarsgate 63 som sin nærmeste slektning.
I november 1916 ble Thekla Amanda gift med skreddermester Karl Georg Thurell fra Stockholm. De bodde i Brooklyn, forble barnløse. Familien hadde tett kontakt med Thekla hele tiden, og jeg har fått originale brev sendt fra henne til søstrene.
Thekla døde i Brooklyn i mars 1953, og er begravet sammen med sin kjære Georg på Greenwood Cemetery. 

Emma Justina

Emma Justina f. 6.9.1878 på Norra Naverstad flyttet også som ung pike til Oslo, og bodde sammen med søsteren Thekla Amanda i Tollbodgaten 7 i 1900-tellingen..  Emma emigrerte til USA i 1917 med båten Bergensfjord, og ankom New York første juledag 1917. Hun oppgir at hun skal til sin søster Thekla Thurell i Brooklyn. Men, det tar ikke lang stund før Emma flytter videre. Den 14. august 1920 gifter hun seg med Oscar J. Van Bibber i Omaha City, Douglas County i Nebraska, og de får sønnen Howard Edgar 4. oktober 1921. Emma dør av komplikasjonene ved fødselen til Howard, og Oscar og Howard bor alene i 1930 census i Omaha, Nebraska.

Emma ble begravet på West Lawn Cemetery 11. oktober 1921. Emma og Oscar har flere etterkommere i USA.

Den eldste søsteren har vært mye mer komplisert, og er fremdeles ikke helt «løst»

Selma Olivia

Selma Olivia f. 15.10.1876 på Norra Naverstad har en mye mer uoversiktlig historie i USA. Jeg gjorde den store tabben med Selma når jeg startet letingen etter henne i USA – jeg var for utålmodig, og tenkte ikke på å lete på denne siden av Atlanteren først. Det eneste jeg fant ut, var at jeg ikke fant henne i emigrant-protokollene fra Norge eller i emigrant-listene fra Sverige. Siden familien har hatt kontakt, visste min grandonkel en del om henne, blant annet at hun hadde bodd i Sør Dakota, og hadde en datter som var oppkalt etter søsteren Thekla Amanda.

Jeg har nå funnet funnet flere spor av Selma i Norge og USA.

I 1900 census bodde hun som gift med Peter Polson (født 1873 i Norge) og datteren Thekla O. f. i 1900 i South Dakota. Selma er ført opp uten fødselsår, og indeksert som Silma. Datteren Tekla er indeksert som Tibley. Ikke rart de var vonde å finne!

Census 1900 for Yankton, South Dakota

På min «gjøremålsliste» over egen forskning jeg hadde med meg til Salt Lake City var Selma øverst. Etter å ha lett en del i indexer og lært hvordan jeg nå bruker Library Catalog for å finne filmer og annet kildemateriale i biblioteket, fant jeg ut at jeg måtte se på hva som skjedde i Sverige og Norge før jeg jobbet videre i USA.

Etter det min grandonkel sa, så hadde også Selma reist fra Oslo til Amerika. Jeg brukte lang tid på å finne Selma – fordi hun het ikke Olsson (eller varianter) eller Johnson (eller varianter) når hun emigrerte, hun het allerede Paulsen! Hun emigrerte allerede i 1898 med Montebello,  og oppga at hun skulle til Hartington i Nebraska. Ved å sjekke kartet viser det seg at Hartington ligger 55 minutter kjøretur (med bil) fra Yankton. Jeg finner henne i passasjerlisten for Pavonia, som ankommer Boston 21. oktober 1898. Image mangler selvsagt for akkurat den siden der Selma er listet.

Så Selma giftet seg altså før hun reiste til Amerika. Ved hjelp av Familysearch.org fant jeg ut at Selma og Peter giftet seg i Trefoldighetskirken i 1898. Her er også løsningen på Peters opphav fra Nes på Romerike. Jeg har nå funnet ut av hans slekt. Peter emigrerte allerede 2 måneder etterpå med Angelo. Billetten hans var betalt i USA – jeg lurer veldig på hvem det var som betalte den!

Peter og Selma bodde noen år i Yankton, South Dakota. I 1900-census hadde Selma født 2 barn, men kun ett var i live.
Dette var

  • Thekla O, som sannsynligvis er født 15. april 1900.  I census 1900 er hun listet som født i februar 1900, men i hennes Obituary fra Meade County Times – 30. januar 1985 står hun som født 15. april 1900.
  • og Ole Alfred, født 30. oktober 1903, også født i Yankton, SD.

Etter dette er Peter Paulsen som sunket i jorden.

Jeg fikk så tak i vielsesattesten til Ole Afred, den er skrevet ut i Missouri Valley, Iowa 10. mai 1920. Han gifter seg med Amy Wilkins (1904-1984), datter av William Wilkins og Etta Ridgeway. Her er Ole Alfreds mor listet som Selma Frazee. Et navn jeg aldri hadde vært borti. Dette ville si at Selma sannsynlig vis var enten blitt enke, eller hun ble skilt fra Peter Paulsen. Jeg har foreløpig ikke funnet noen papirer på det ene eller det andre.

Walter, Selma, Ole og Viola Fracee i 1920 census i Council Bluffs, hvor Ole fortsatte å bo resten av livet.

I 1920 census er en ny datter kommet til, nemlig Viola født i 1910. Jeg har funnet obituarien hennes – hun døde i Pittsburg, Oklahoma i november 1983. Hun ble gift med Eulas Reagan i Denver Colorado i 1927, og fikk flere barn. Jeg har foreløpig ikke funnet ut om Viola er datter fra ekteskapet med Peter eller ekteskapet med Walter Frazee. Hun er – som broren Ole – skrevet inn som Frazee (Fracee)  i census 1920. Men – hvorfor bor datteren Thekla hos fosterforeldre? Mange mysterier som må utredes!

I 1930 bor Walter og Selma (indeksert Selva) Frazie i Camp, Polk Co. i Iowa sammen med Walters bror Pat

Ingen i familien vår har hørt at Selma ble gift for andre gang. Dette er et mysterium som må utredes nærmere.

Følgende må forskes videre på:
Døde Peter Paulsen, eller ble Selma og Peter skilt?
Hvorfor vokste datteren Thekla opp hos fosterforeldre?
Når døde Selma og hvor? (Iowa?)

Selma er ikke nevnt i obituarien til datteren Viola

Her er obituariene for alle de tre barna:


Viola Maude Reagan of 801 Chickasaw in Hartshorne died Saturday in McAlester Regional hospital. She was 73.
She was a homemaker, born Feb. 22 1910 at Council Bluffs, Iowa. She married Eulas E. Reagan in 1927 at Denver CO, and lived at Hartshorne for the past 25 years.
Survivors include three sons, William H. Reagan, Canogo Park, CA, Robert J. Reagan, Duarte, Calif. and James L. Reagan, Denver, CO., three daughters, Mrs. Donna B. Praznik of Denver, Mrs. Kay E. Buzidragis of Hartshorne and Mrs. Ruth F. Henderson, Tucson, Arizona, 17 grandchildren; several great grandchildren and other relatives. Her husband, Eulas died in 1963.
Bible Vigil is scheduled at 7 p.m. Sunday in Holy Rosary Catholic chapel. Funeral services are scheduled at 10 a.m. Monday in Holy Rosary Church. Father Hoang, Viet Le is to officiate. Burial will be in Holy Rosary Catholic Cemetery. Mills Funeral Home at Hartshorne is in charge of arrangements.

Elmwood Cemetery, Hartshorne, Pittsburg Co., OK
REAGAN, Viola 1910 – 1983; Mills FHM. This means there is a Mills Funeral  Home marker on at the grave site.

Obituary from Meade County Times-Tribune* at Sturgis, SD, issue of January 30, 1985:

Services held for retired school teacher Thekla Mutchler, 84

Funeral services for Thekla O. Mutchler, 84, were Monday at the First Presbyterian Church in Sturgis.
Pastor Jack Whetzel conducted the services. Burial was in the Bear Butte cemetery with arrangements by the F. O. Jolley Funeral Home of Sturgis.
    A memorial has been established to the Sturgis Community Nursing Home. She died Thursday evening at the Sturgis Community Nursing Home.
    Thekla Mutchler was born Apr. 15, 1900, at Yankton to Peter and Selma Paulson. She lived at Bonesteel until she was 6-years-old, when she began living with Jim and Dora Brown.

    In 1909, they moved to Fairpoint in Meade County. She attended Newell High School and Black Hills State College at Spearfish. May 26, 1923, she married Tommy Olson at Sturgis. The couple moved to a ranch near Cedar Canyon. She taught at various schools in rural Meade and Perkins counties.
    In 1946, she moved to Sturgis and taught primary grades at Whitewood for 10 years. On May 19, 1951, she married John Mutchler in Rapid City. She continued to teach for the Meade school district and retired in 1962 after 39 1/2 years of teaching.
    Mutchler had lived at the nursing home since July 1980. She was a member of the First Presbyterian Church, Community Memorial Hospital Auxiliary, past president of the South Dakota Education Association, Sturgis Senior Citizens, and various educational organizations.
    Surviving are her husband, John Mutchler, Sturgis; two daughters, Mrs. Ida Hull, Rapid City; and Mrs. Roger (Alva) Stone, Sturgis; two stepdaughters, Mrs. Helen Miller**, Sturgis; and Mrs. Joyce Mills, Rapid City; three stepsons, Harold Mutchler, Cheyenne, Wy; Erven Mutchler, Carlin, WY; and Bob Mutchler,
(town unreadable), WA; five grandchildren; three great-grandchildren; and numerous step-grandchildren
and step-great-grandchildren.
    She was preceded in death by one sister and a half-sister.

————

Ole A. Paulson
Obit from files of Cutler Funeral Home and Walnut Hill Cemetery. No newspaper or page number given. Ole Paulsen died 12. april 1978 and buried 14 April in Walnut Hill cemetery, 1350 East pierce Street, Counsil Bluffs, Iowa.

Ole A. Paulson, 74, 3307 Ninth Ave. Counsil Bluffs, died wednesday at a Council Bluffs hospital following an extended illness.
He was born at Yankton, SD and had resided many years in Council Bluffs. He retired as a machinist from the Union Pacific Railroad in 1960 after 17 years of service. Prior to that he was employed at Griffin Wheel Company.
Paulson and his wife Amy, observed their 57th anniversary May 10, 1977.
Survivors beside his wife include a son, Alfred E, and a daughter, Mrs. Roseann Osborn, both of Counsil Bluffs; two sisters, Mrs. Thekla Mutchler of Sturgis SD and Mrs. Viola Reagan of Hartshorne, Oklahoma., five grandchildren and one great grandson.
Funeral services will be at 1:30 p.m. Friday at the Meyer Chapel. Interment will be held at Walnut Hill Cemetery.

1 kommentar

  1. Astrid

    Wow, Laila. You have so much information! So great. I hope you enjoyed SLC. Are you still there? By the way, my Swedish ancestors were from the same area of Sweden. Who knows if we have a connection somewhere:).
    Hugs,
    Astrid

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Cookies er små tekstfiler som blir lagret i nettleseren din av nettsidene du besøker. De inneholder vanligvis en nettside og en identifikator. Cookies bidrar til å forbedre opplevelsen din når du surfer på nettsiden vår, for eksempel gjennom å huske hvilke varer du legger i handlekurven.