Meny Lukk

Har du slekt som dro tidlig til Amerika? Kilder fra Borgerkrigen på Footnote.com

Et av mange minnesmerker i
Chickamauga National Battlefield,
dette over 15th Wisconsin Infantry.

Kanskje de var med i den amerikanske borgerkrigen?

Den amerikanske borgerkrigen «startet» den 12. april 1861 (klokka 16.30). Da ble skudd avfyrt mot Fort Sumter i Charleston Harbor. Etter 34 timers angrep overga Ft. Sumter seg, og Borgerkrigen var et faktum.


15th Wisconsin
Over 6 000 norske immigranter deltok i den amerikanske borgerkrigen. Mange av disse deltok i 15th Wisconsin Volunteer Infantry som var et regiment satt opp med skandinaviske, vesentlig norske soldater. I alt var 90 prosent av soldatene fra Norge. Resten var i all vesentlighet fra Danmark og Sverige. Mange av soldatene var rekruttert fra de skandinaviske bosetningene i og rundt Wisconsin. Nesten alle i kompani A kom fra Illinois, men de i kompani K var fra Iowa og Minnesota. Noen mannskaper vervet seg med én gang de ankom fra Skandinavia. Regimentssjefen var oberst Hans Christian Heg. Hans far, Even Heg utvandret fra Lier i 1840 og ved den nå nedlagte Lier jernbanestasjon i Lierbyen ble det i 1925 avduket en statue av oberst Heg.

Det er i år altså 150 år siden denne borgerkrigen, og bla. Footnote.com «feirer» dette med å gi oss disse kildene gratis i en uke. Kanskje du finner noe spennende om  din slektning?

Det er skrevet noen bøker om nordmennene i denne borgerkrigen, blant annet

1 kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Cookies er små tekstfiler som blir lagret i nettleseren din av nettsidene du besøker. De inneholder vanligvis en nettside og en identifikator. Cookies bidrar til å forbedre opplevelsen din når du surfer på nettsiden vår, for eksempel gjennom å huske hvilke varer du legger i handlekurven.