Meny Lukk

En dag med rusletur fra Enga til byen, gjøglere og Gjøgleren, smuglersprit og lady of the night!


For 2 dager under to år siden (14. mai 2009) skrev jeg om Jakten på Gjøgleren, smuglerspriten, Avholdskafebestyrer Lund, kantoren og lille løpegutten David. Dersom man tar seg tid til å gå gjennom dette animerte historiske spillet, så er det en utrolig fin måte å lære litt om byen, historien, østkanten, kultur, smuglersprit og stærte biler!

For et par uker siden fikk vi en hyggelig e-post fra Anette på Oslo Byarkiv,  om vi hadde lyst til å være publikum i gårdrsommet i Hausmannsgate 37-39. Jeg har leita etter historie om denne store verkstedsbygningen, og må nok på arkivet for å finne noe – men etter det jeg kan se, skal det etter hvert bli barnehage i denne vakre store teglsteinsbygningen.

Etter en helt nydelig spasertur, fra Enga via Grønland og opp Hausmanns gate, møtte jeg gode venn Liv. Gårdrommet vi ventet i ble fylt opp av flere skoleklasser, nydelige ungdommer som koste seg sammen med oss i solskinnet! Etter en stund hørte vi trekkspillmusikk innimellom mursteinene. Denne vakre jenta spilte oss inn i selve bakgården der de hadde satt opp krakkerader og vi kunne sette oss midt i ungdoms-flokken for å være med på en utrolig fin opplevelse. Nordic black theater hadde gjort en fabelaktig jobb med å gi liv til de forskjellige karakterene jeg før hadde sett som animerte figurer på byarkivets nettsted om Jakten på Jøgleren!.

Historien er morsom, og inneholder både avholdsfolk, avholdskafe, komunister og kantorer, nattens dronning og dagens helter. 

Dette er Ruth Larsen. Født i 1895 i Nittedal. Hun er gift med Albert og har tre barn. Hun jobber ved Withs tobakksfabrikk, og vasker i synagogen. Ruth fortalte tidlig om sin oppvekst med alkoholisert far som ikke helt greide å ta vare på familien sin, og hun var derfor veldig glad for forbudstiden, avholdskafeer og dens like…

Politioverkonstabel Erlandsen rusler rundt og klirrer med et enormt nøkkelknippe, og ønsker at alt skal være rolig og stille, og at alle skal ha det bra i byen. Nesten som en liten Politimester Bastian!

Han (hun) stiller de rette spørsmålene, og finner etter hvert spritsmugleren og hans medhjelpere.

På bildet til høyre er Erlandsen sammen med lille løpergutten David Schwarts, som er født i 1913 i Kristiania. Hans foreldre er Josef og Sara fra Polen, som innvandret til Norge i 1893 og 1898. David går på skole, i 4. klasse ved Møllergata Skole, og på ettermiddagen går han i Den Israelittiske menighets synagoge i Calmeyers gate. Det er i denne synagogen det finnes et treffpunkt i denne spritsmuglersaken som utspiller seg.

Kantor Lehman fra den ovennevnte synagogen er også fra Polen, han er født i Polen i 1865.

Mannen som spilte Kantor Lehman var en fantastisk skikkelse, og levde seg inn i sin kanton-karakter med utrolig liv og lyst. Han fikk fram godmodig latter også hos de unge, og veivet lystelig med armene hver gang noen tok en liten akkord enten på trekkspell eller gitar!

Harald Lund er mannen som driver Fredly Avholdskafe, og som også fikk sin lastebil stjålet, og senere funnet igjen i ei veigrøft. Bilen var da full av smuglersprit…

Hr. Lund på bildet med frøken Simonsen, og hun ble faktisk skikkelig irritert når hun fikk vite at Hr. Lund var gift, og hadde kone i Drøbak….

Jeg skal ikke fortelle løsningen på Mysteriet om Smuglerspriten og Gjøgleren, det er enda en forestilling på lørdag 14. mai, og har du anledning – ta turen! Supermoro, og også interessant for den som er interessert i historien.

Og – har du anledning til å gå gjennom gåten på Jakten på gjøgleren først, er det mer enn bare selve gåten der, også historie og informasjon om det som skjedde i byen på den tiden ligger gjemt i små detaljer! Ta turen da vel!

Etter teaterstykket gikk vi over til Domkirken og Bacchus Cafe for en nydelig liten lunsj. Liv spiste Fløyelsfisk (og etter sukkene å dømme var den fløyel) og jeg koste meg inderlig med deilige blåskjell i kremet hvitvinssaus. Nydelig avslutning på en fin formiddag!

På Stortorget er det livlig aktivitet, og jeg måtte selvsagt innom og kjøpe med en stor plante til å henge på veggen!

Så med denne nydeligheten er det vel sommer!?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Cookies er små tekstfiler som blir lagret i nettleseren din av nettsidene du besøker. De inneholder vanligvis en nettside og en identifikator. Cookies bidrar til å forbedre opplevelsen din når du surfer på nettsiden vår, for eksempel gjennom å huske hvilke varer du legger i handlekurven.