Meny Lukk

Norsk Utvandrermuseum – en ukjent skattkiste for slektsforskeren!

På vår vei oppover E6 mot målet Vågå, så vi skilt inn til Norsk Utvandrermuseum. Vi ble etter ca 1 sekunds hissig diskusjon enig – her må stoppes.

Her har de en utendørs utstilling med flere hus som er hentet til Norge fra USA. Her er til og med en kirke! Vi hadde ikke tid til å gjøre utendørs-utstillingen denne gangen, men vi tok oss tid til en runde inne i 3 av utstillingene de har satt opp der.  Rett nedenfor museumsbygningen, står Norman-huset. Dette huset fikk sin endelige plassering her på Ottestad i 1998, etter at det hadde fristet skjebnen flere steder.

Huset ble bygget av en gruppe nybyggere i Norman i Nord Dakota til den første presten i den første norsk-lutherske kirken i Cass County i Nord Dakota.  Presten var Johannes A. Hellestvedt fra Hardanger. Dette huset fungerte både som prestens bolig og kirke fra 1873-1876.   I tillegg ble dette huset det første postkontor, eiendomskontor, samfunns- og kommunehus.Ved siden av huset, på den opprinnelige plassen i Norman, fantes en gravplass. Nyere tids undersøkelser viser at så mange som 35 norske utvandrere ligger begravet her.  
Hellestvedt fikk et nytt kall i 1876, og flyttet herfra. En familie fra Hallingdal, familien Pershus, overtok huset, og flyttet det til sin gård sørvest for Kindred. Denne familien brukte huset som bolig fram til 1928.I 1928 overtok den lokale Sons of Norway lodgen huset til pioner-museum og møtelokale. I 1954 ble huset overdratt til Norsk Utvandrermuseum (dengang en del av Norsk Folkemuseum). Det ble altså flyttet til Norge, gjenreist først på Bygdøy, og så flyttet flere ganger, til det i 1998 fikk sin endelige plassering på Ottestad. 

 Vi var kun på kort visitt på museet denne dagen og tok oss derfor ikke tid til å gå bort til kirken. Les mer om den flotte historien til kirken på museets egen side. Bildet er skannet fra et postkort, brukt med tillatelse fra museet. 

Skattkisten:
Hva så dette Utvandrer-museet har å tilby slektsforskeren? Jo – de har et fantastisk bibliotek – Ingrid Semmingsen-biblioteket  inneholder ca. 10000 bøker, og abonnerer på de viktigste internasjonale tidskrifter som angår utvandring, hjemvandring og migrasjon. Biblioteket har også flere samlinger av norsk-amerikanske aviser, brosjyrer og avisutklipp, samt ca. 7.500 årbøker, tidsskrifter og hefter fra norske lag og foreninger i utlandet.

I tillegg har biblioteket en mengde amerikabrev (tusenvis), et stort fotoarkiv, og for ikke å glemme:
Museet har 624 mikrofilmer med kirkebøker fra ca. 2.000 norsk-amerikanske Lutherske menigheter. De inneholder lister over døpte, konfirmerte, viede og døde. For noen menigheter er finnes det også møtereferater, medlemslister, historikk m.m. tatt med. Det finnes plat-maps, folketellinger, lydarkiv, emigrantlister, og masse mer.  Kanskje det er lurt å kontakte museet på forhånd, slik at du er sikker på at de har det du leter etter? Men man drar aldri «bomtur» – det er alltid en fantastisk utstilling å se på!

Kilde:  http://www.emigrantmuseum.no/forskning.html

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Cookies er små tekstfiler som blir lagret i nettleseren din av nettsidene du besøker. De inneholder vanligvis en nettside og en identifikator. Cookies bidrar til å forbedre opplevelsen din når du surfer på nettsiden vår, for eksempel gjennom å huske hvilke varer du legger i handlekurven.