Meny Lukk

Sound Toll Register

The Sound Toll Registers (STR) er en stor kildeserie fra den tidlige moderne historie i Vest Europa. Serien er oppbevart i det Danske Rigsarkivet i København.

Registeret inneholder oversikter over hva Kongen av Danmark krevet inn i toll fra skip som seilte gjennom sundet mellom Danmark og Sverige.

Kilden er bevart for omtrent 300 av de 360 årene – fra ca 1497-1857, da Tollen ble opphevet.  Den inneholder en nærmest uavbrutt registrering fra 1574- 1857.

Les mer om denne kilden, og søk i databasen  her

Hva inneholder herligheten:
Kilden inneholder informasjon om ca 1,8 millioner seilinger. For hver gjennomseiling har Toldkammerets folk i Helsingør notert navn på skipsfører, hans bopel, hans avreisehavn – og fra midten av 1660 – også bestemmelseshavn. Hva skipslasten inneholdt og hva de måtte betale i toll per last.

Det er foreløpig 3 forskjellige søkeinnganger:

Shipmaster names

Geographical names

Commodity names

Jeg prøvde med den geografiske, og tastet inn Christiania – og fikk over 700 treff – en side treff så slik ut:
Så har du en skipskaptein i slekta – ja da kan denne databasen virkelig gi deg litt «kjøtt på beinet» som så mange vil ha!
Kilde: http://www.soundtoll.nl

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Cookies er små tekstfiler som blir lagret i nettleseren din av nettsidene du besøker. De inneholder vanligvis en nettside og en identifikator. Cookies bidrar til å forbedre opplevelsen din når du surfer på nettsiden vår, for eksempel gjennom å huske hvilke varer du legger i handlekurven.